Wintertijd 2024: De klok gaat weer een uur terug

24 okt , 12:03 Nieuws
wintertijd
.
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat om 03.00 uur de klok een uur teruggaat naar 02.00 uur. Hierdoor krijgen we een uur extra 'slaap' en wordt het ’s ochtends weer iets eerder licht.

De wintertijd duurt tot het laatste weekend van maart 2025

Waarom wintertijd?
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd, oftewel de ‘normale’ tijd. In de zomer wordt de klok een uur vooruit gezet om optimaal gebruik te maken van het daglicht. Dit idee werd voor het eerst geïntroduceerd om energie te besparen, omdat mensen zo minder kunstlicht nodig hebben. Hoewel het energie-effect tegenwoordig kleiner is door moderne technologieën, wordt de wisseling tussen zomer- en wintertijd nog steeds gehanteerd in veel landen, waaronder Nederland.

Voor- en nadelen van de wintertijd

Voor veel mensen heeft de wintertijd voordelen, zoals dat extra uur slaap in het laatste weekend van oktober. Ook is het in de ochtend vroeger licht, wat prettig kan zijn voor mensen die vroeg op moeten staan. Aan de andere kant betekent het ook dat de dagen korter aanvoelen omdat het in de avond eerder donker wordt.
Gevoel van vermoeidheid
Hoewel de meeste mensen wennen aan de tijdswisseling, ervaren sommige mensen last van vermoeidheid of een verstoring van hun biologische ritme. Dit wordt vaak tijdelijk ervaren en na enkele dagen heeft het lichaam zich meestal aangepast aan de nieuwe tijd.

Een discussie over de toekomst

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het afschaffen van de wisseling tussen zomer- en wintertijd. In 2018 sprak de Europese Commissie de wens uit om een einde te maken aan de halfjaarlijkse klokwijzigingen. Tot nu toe zijn er echter geen definitieve afspraken gemaakt, en dus zetten we in oktober de klok nog steeds terug.
Hoe vergeet je het niet?
Een handige tip om te onthouden welke kant de klok op moet: "In het voorjaar gaat de klok vooruit, in het najaar gaat de klok terug." Vergeet dus niet om op zaterdagavond 26 oktober je horloge, wekker en andere klokken een uur terug te zetten. Gelukkig passen de meeste smartphones en digitale apparaten de tijd automatisch aan.
Wat verandert er?
  • Zaterdagnacht 26 op zondag 27 oktober: klok terug van 03.00 uur naar 02.00 uur.
  • Een uur extra slaap.
  • Het wordt ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker.
Met de klokwijziging schakelen we over naar de winterperiode, en hoewel het weer kouder wordt en de dagen korter, biedt dat voor vele ook gezelligheid met warme drankjes, knusse avonden en de aankomende feestdagen in het vooruitzicht.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.