Pure Energie wint prijs, bewoners betalen de prijs.

Foto: CC by MSVG via Foter.com

COLUMN – Pure Energie is door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE onderzoeken als de duurzaamste stroomleverancier van Nederland beoordeeld. Dat al voor de 8ste keer op rij. Het rapport is te bekijken op www.pure-energie.nl.

Goed nieuws zou je zeggen. Een stroomleverancier die niet als anderen de grijze stroom als groen verkoopt. Dit fenomeen staat bekend als Greenwashing.

Hoe komt de groenste stroom bij jou thuis?

Zie de infographic op de Pure Energie site. Dat gaat in 10 stappen. De belangrijkste voor bewoners zijn:

  • 1 Een geschikte locatie zoeken.
  • 2 Kijken of er huizen in de omgeving staan.
  • 6 Pure energie is er voor iedereen dus ook voor de omgeving.

Mocht u in de andere stappen geïnteresseerd zijn dit dan even op de site opzoeken.

De uitleg wat er gaat gebeuren als er alleen een ongeschikte locatie gevonden kan worden met natte natuur, landgoederen, beschermde vogels, als open gebied aangemerkt landschap en het belangrijkste de huizen, ontbreekt.

Een stap die volgens mij ook ontbreekt is subsidie aanvragen. Daardoor kunnen de molens blijven bestaan en de winsten gegenereerd worden.

Volgens Pure Energie zijn er veel locaties geschikt voor het plaatsen van windmolens. Daar denken de bewoners bij windpark de Bijvanck bij Angerlo, Avinkstuw in Neede en met hen vele anderen op andere locaties anders over. Rechtszaken, schadevergoedingen en protesten. Het gebruikelijke beeld. Op de site van Pure energie is geen foto met een huis te bekennen. Alleen in de verte van een landeigenaar die miljonair is geworden. Pure Energie wil er nog 50 stuks bouwen.

Ook in de gemeente Rheden zijn bewoners fel tegen.

Er is echt geen geschikte locatie. Er staan echt wel huizen. Dit komt echt niet ten goede aan de omgeving (natura 2000 gebieden etc.). Bewoners vinden het een ramp dat de leefomgeving en de gezondheid geruïneerd gaat worden. De wethouder Klomberg van D66 is overigens nog steeds voor……….

Wanneer gaat het gezond verstand weer regeren en niet de subsidiepot? Als er een beoordeling voor draagvlak voor windmolens was gehouden had Pure Energie niet gewonnen. Nu winnen zij de prijs die burgers in de gemeente Rheden gaan betalen.

Advies aan Pure Energie:

Ga de Medewerker klantgeluk Tim omscholen naar Arts voor de bewoners met psychische klanten, slapeloosheid of andere lichamelijke klachten door laagfrequent geluid.

T.G.N. de Molen.

Meer ingezonden door :

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen