Eindelijk mogen we weer naar buiten!

SPANKEREN – Het was druk bij de biologische boerderij van Hans en Tanja Nieuwenburg aan de Kappersweg in Spankeren. Ongeveer 40 van hun Jerseykoeien mochten namelijk na ongeveer 6 maanden weer de weide in.

En dat vinden zijn koeien heel erg fijn en ze laten dat dan ook zien, ze wisten niet hoe snel ze de stal uit moesten en na 6 maanden op de betonnen vloer in de stal konden ze nu eindelijk weer de wei in en genieten van de vrijheid en het lekkere gras.

De aanwezige bezoekers genoten van de koeien die met zijn allen door de wei heen renden en uiteindelijk rustig gingen grazen.

De boerderij van Hans & Tanja is gelegen op de zandgronden, daar is het nu al mogelijk om de runderen los te laten, het gras in de weide is al voldoende genoeg gegroeid. Dit in tegenstelling tot de kleigronden, denk hierbij aan de uiterwaarden van de IJssel, daar kan het nog wel een maand duren voordat ‘het gras hoog genoeg staat’ en ook daar de koeien de stal uit en weide in mogen.

Een welkome afwisseling en blijde gebeurtenis, die heel even de gedachten van Hans en Tanja wegneemt van het probleem dat hen op dit moment boven het hoofd hangt. Een boete van €190.000 door veranderende overheidsregels aangaande het fosfaatquotum.

Hierdoor moesten Hans en Tanja hun veestapel al gedwongen verkleinen van 76 naar 60 dieren. Kijk voor meer informatie op: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/115714/verandering-regels-zorgt-debacle-spankerense-boer-e190-000-boete/ en teken de petitie om Hans en Tanja te helpen hun bedrijf te behouden!

De Jerseykoe is een kleine koe van ongeveer 300 tot 350 kilo, terwijl de vaker geziene Holstein Friesian tussen de 500 en 600 kilo weegt. De Jerseykoe geeft minder melk, maar de melk heeft een hoger vet- en eiwitgehalte en bevat meer mineralen. Dit maakt de koe uitermate geschikt voor de biologische veeteelt.

Een aantal van de Jerseykoeien moeten nog een tijdje in de stal blijven staan omdat ze nog moeten kalveren, hierna mogen ook zij lekker de wei in. Buiten op het erf kon men onder het genot van een kopje koffie of thee napraten en in de boerderijwinkel De Nieuwenburgt kon men allerlei biologische vlees- en melkproducten kopen, hier werd veel gebruik van gemaakt.

Lees ook:

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden