Speciale editie Ambt & Heerlijkheid “75 jaar vrijheid“ feestelijk uitgebracht

VELP –  In het pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd, aan de Hoofdstraat in Velp was zaterdag 29 februari een bijzondere bijeenkomst. Een speciale editie van Ambt & Heerlijkheid, het maandblad van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal werd gepresenteerd.

Een speciale editie waarin negen schrijvers oorlogsverhalen schreven die over de gemeenten Rheden & Rozendaal gaan.

Na een welkomst woord van Nelleke den Boer, hoofdredacteur van het maandblad Ambt & Heerlijkheid van de Oudheidkundige kring, aan de rond 65 aanwezigen gaf zij het woord aan loco-burgemeester en wethouder Marc Budel van gemeente Rheden. “Nadat ik begin vorig jaar in Sittard met 2 collega’s op bezoek was en wij daar de voorbereidingen zagen van een vrijheidsfeest, ontstond bij ons ook het idee, dat moeten we in de gemeente Rheden ook gaan organiseren. Er werden plannen gemaakt en een locatie gezocht voor een tijdelijk museum, waar we nu allen aanwezig zijn.

En in de 7 dorpen werden inzamelingen gehouden van oorlogsmaterialen en oorlogsverhalen op schrift gezet. Alle oorlogsverhalen zijn nu gebundeld in de nieuwe Ambt & Heerlijkheid en aan de voorzitter Jan Jansen van Open Monumentendagen Rheden-Rozendaal, de eer de eerste exemplaren aan de 9 schrijvers te overhandigen.”

Ambt & Heerlijkheid  “75 jaar vrijheid“, voor Rozendaal, Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag Soeren.

De schrijvers:

  • Een lijst met 53 herinneringenmonumenten  in onze gemeente, Anita Matser
  • Dagboek van Piet Binnendijk
  • Dagboekaantekeningen, T.T. Brandsma
  • Oorlogsherinneringen van Teunis Burgers
  • Duitse gesneuvelden – slag om Arnhem sept. 1944, Hans Timmerman
  • Bevrijdingsfeest in Rozendaal en daarna wederopbouw, Cathrien van de Ree
  • Sporthal Avegoor, Henk Hoogeveen
  • Brand op het Hof te Dieren, Jeroen van Gessel
  • Operatie “ANGER“ Bevrijding, J.J. Kapteijn

Hierna ontvingen ook Marc Budel, burgemeester Ester Weststeijn en kinderburgemeester Annemijn van der Wagen van Rozendaal een exemplaar.

Jean Kreunen vertelde in zijn toespraak dat hij het een eer vond toen hij voor deze expositie gevraagd werd, voor het oorlogsmuseum. “Ik ben veel gewend, maar toen ik de locatie ging bekijken zakte de moed me haast in de schoenen, er moest veel gebeuren om er een veilige en toch mooie ruimte van te maken. Maar het is toch gelukt met vele vrijwilligers die hard hebben gewerkt. Het is een geweldig museum geworden wat nog steeds druk bezocht wordt, en waarin ik u zo graag wil rondleiden.”

Natuurlijk was er ook gelegenheid om wat te drinken en met elkaar te praten na afloop. De middag begon om 14.30 uur en werd om 17.00 uur afgesloten.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd, Hoofdstraat 75 Velp, is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. www.facebook.com/rhedeninoorlogstijd.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen