INGEZONDEN: Wat niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet

Foto: CC by MSVG via Foter.com

INGEZONDEN BRIEF – Afgelopen periode zijn er online gesprekken geweest tussen de gemeente Rheden en bewoners t.a.v. de RES Arnhem Nijmegen. De onderwerpen waren Ruimte en Participatie. De burgers konden hun vragen stellen en hun zorgen uiten.

Een eerste evaluatie vond plaats. De opkomst was volgens de gemeente goed en het gesprek constructief. Wethouder Klomberg geeft aan dat de volgende onderwerpen heel erg leven bij de burgers. Deze worden door hem omschreven als:

  • Gezondheidsrisico’s en geluidsoverlast door windmolens. De wethouder zegt het mee te nemen. Als dat werkelijk zo is komen er geen windmolens binnen de afstand van 1500m van de bewoning.
  • Communicatie naar de burgers. Gaat verbeteren en de internetsites worden opgetuigd.
  • De natuur en het landschap zijn voor de bewoners van de gemeente Rheden erg belangrijk.  De windmolens met een tiphoogte van 250m worden volgens de stedenbouwkundige in de natuur ingepast. Dat lukt zelfs Hans Klok niet ben ik bang.
  • En last but not least het vertrouwen van de burgers. Ik denk dat het nog niet zo mee zal vallen dat terug te winnen.

Dat het vertrouwen in de landelijke politiek een deuk opgelopen heeft is niet zo vreemd na het falen in de dossiers Chroom-6 bij defensie, de gaswinning in Noord Nederland en nu actueel de kinderopvangtoeslag affaire enz..

In alle gevallen werden de burgers niet serieus genomen en willens en wetens onjuist voorgelicht. Dit door de overheid die dienstverlenend zou moeten zijn aan de burgers. Er waren hogere machten die dit stuurden. Er moet ook gezegd worden dat er veel goed gaat en er plekken in de wereld zijn waar het slechter toeven is dan in Nederland, maar toch maak ik me zorgen over het dossier energietransitie.

Windmolens zijn de heilige graal en de gezondheidsrisico’s vallen mee. Dat krijgen we te horen. We weten ondertussen echter beter.

Denemarken en Duitsland zijn voorlopers en hebben ondertussen ervaring opgedaan. Daar zouden “laatbloeiers” zoals Nederland hun voordeel mee kunnen doen. Ook is er ondersteuning door b.v. Europese regels. Dan hoeven wij eerder gemaakte fouten niet te maken.

Het laatste wat je als overheid zou willen is dat de burgers de dupe/ziek worden van je plannen. Echter, net zoals in eerder genoemde dossiers lijken alle signalen genegeerd te worden. Alarmerende onderzoeksresultaten en protesten worden terzijde geschoven.

De afstand tot bewoning moet volgens de ervaringsdeskundigen, wetenschappers en artsen minimaal 10x de masthoogte zijn. Dat zou bij deze grote masten zomaar 1500m kunnen zijn. Weinig mogelijkheden in de gemeente Rheden dus.

In Nederland hanteren we geluidsnormen i.p.v. afstandsnormen. Bij grote molens waarvan de wieken in hogere koudere luchtlagen komen, is de overlast groter. Dat zou dus moeten resulteren in grotere afstand tot de bewoning. Nu is dat in sommige gevallen 300 tot 400 meter.  Alle signalen wijzen erop dat de gehanteerde normen onjuist en de gezondheidsschade voor bewoners groot zijn. Willen onze Rhedense raadsleden tegen beter weten in, de plannen goedkeuren?

Advies aan hen: Wat niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Ingezonden door: T.G.N de Molen

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen