Succesvolle actie gemeente Rheden leidt ook tot teleurstelling onder bewoners

Foto: www.watisjouwrheden.nl

RHEDEN – Gemeente Rheden heeft van het rijk een bedrag van €452.000,00 ontvangen om inwoners binnen de gemeente, middels een waardebon voor energiebesparende maatregelen in hun woning aan te bieden.

Zowel huurders als woningeigenaren ontvingen een waardebon van €70 waarmee zij producten konden aanschaffen waarmee ze energie kunnen besparen. Zeker gezien de stijgende energiekosten een welkomen gift voor inwoners.

Huurders ontvingen als eerste een bon

In november 2021 ontvingen ruim 9.000 huurders in de gemeente deze bon. Zo’n 3.500 mensen hebben de bon verzilverd. Echter blijken er ook bewoners te zijn die geen bon hebben ontvangen of inwoners die wel producten besteld hebben maar nog niets hebben ontvangen.

Woningeigenaren kregen in januari een waardebon

In januari 2022 kregen de woningeigenaren een brief in de bus met daarin de waardebon van €70. In de brief stond vermeldt; Zowel woningeigenaren als huurders kunnen de waardebon nog gebruiken tot en met juli van dit jaar. De gemeente adviseert mensen niet te lang te wachten met het verzilveren van de waardebon, want als het vaste budget op is, is de waardebon niet meer geldig.”

Succesvolle actie

Binnen gemeente Rheden hebben bijna 5900 huishoudens, zowel huurders als woningeigenaren, de waardebon van €70 ingewisseld om daarmee energie te besparen in huis. De gemeente concludeert hieruit dat het een succesvolle actie is geweest en dat inwoners bereid zijn om mee te werken aan de klimaatopgave die door de overheid opgelegd zijn.

Hoewel veel inwoners zeer tevreden zijn over dit aanbod en er gretig gebruikt van gemaakt hebben is er ook onduidelijkheid over deze actie.

Op 17 januari 2022 laat de gemeente via social media en haar website weten dat de subsidiepot leeg is. Uit de reacties blijkt dat er teleurstelling is voor vele inwoners. Sommige inwoners hebben de bon niet eens ontvangen en andere geven aan dat ze de bon nog maar net binnen hebben en nog geen gelegenheid hebben gehad om te bekijken welke producten ze willen aanschaffen en om te bestellen of een winkel te bezoeken.

Reactie en uitleg gemeente Rheden op social media:

“Wij begrijpen de teleurstelling bij de mensen die de bon niet meer kunnen verzilveren. Blijkbaar was de animo zo groot dat het budget binnen een paar dagen op was. Vanuit de rijksoverheid is budget beschikbaar gesteld voor deze actie en het totale bedrag is onder gemeentes verdeeld. Wij hadden zelf geen invloed op de hoogte van het bedrag vanwege de verdeelsleutel. Met nieuwe inkoop- en andere acties in de toekomst hopen wij dat nog meer inwoners energiebesparende maatregelen in hun woning kunnen treffen.”

Rekensom verdeelsleutel

Uit een eenvoudige rekensom blijkt er nog iets onduidelijk. Als 5900 huishoudens een bon van €70 hebben ingewisseld kom je op een bedrag van €413.00. De rijksoverheid subsidie was €452.000. Een verschil van €39.000. Uit navraag bij de gemeente blijkt dat dat budget gebruikt wordt voor de kosten die de gemeente heeft moeten maken voor het realiseren van deze actie en voor het uitvoeren van warmtescans in de toekomst.

Vervolg actie:

De gemeente Rheden is bezig met een nieuwe gezamenlijke inkoopactie. Inwoners kunnen zich laten informeren via de website van de gemeente Rheden, www.rheden.nl. Ook houdt gemeente Rheden de acties vanuit de rijksoverheid nauwlettend in de gaten.

Lees ook:

Gemeente Rheden werkt samen met Winst uit je woning. Inwoners die hulp nodig hebben om de waardebon te verzilveren of vragen willen stellen over bijvoorbeeld hun aanvraag kunnen bellen met hun helpdesk via telefoonnummer 023 – 5836936. Vragen kunnen ook gesteld worden via [email protected].

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen