Naast zwerfafval ook data verzamelen

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Diverse inwoners zijn, op uitnodiging van gemeente Rheden, aanwezig geweest op een informatieavond over zwerfafval, afvalrapen, en -opruimen. In gemeente Rheden zijn veel vrijwilligers die afval rapen in de openbare ruimte.

Sommige doen dit in een georganiseerd groepsverband, andere maken een dagelijks- of wekelijks rondje in hun eigen woonwijk, er waren ook 2 vriendinnen die samen regelmatig een wandeling maken in de natuur, een vaste groep heeft een oeverdeel van de IJssel geadopteerd en er zijn mensen die minder zichtbaar zijn, die houden namelijk in de donkere avond en of nacht verschillende buurten schoon.

Allen hebben het doel de eigen leefomgeving en die van anderen schoon te houden en te maken. Maar ook de redenen zoals: “voor de lichaamsbeweging is het goed, lekker ‘werken’ in de buitenlucht, en het is een gezellige bezigheid” werden genoemd.

“Als je eenmaal begonnen bent met rapen valt de hoeveelheid zwerfval je meer op, en ik erger me er steeds meer aan”.

De rapers verschillen ook in waar ze zich oprichten. De ene gaat juist naar locaties waar veel plastic en glas ligt, een ander neemt alleen blikjes mee en sommige rapen enkel sigarettenpeuken.

De gemeente is dankbaar voor deze ‘meehelpers’.

Op deze infoavond waren mensen die bij de gemeente bekend zijn als individuele grijpers of als groep. De gemeente wilt graag meer mensen in beeld krijgen die zich hiermee bezighouden. U kunt ook bij de gemeente materiaal aanvragen om afval te verzamelen, denk aan bijvoorbeeld zakken, grijpers en veiligheidshesjes. Ook het adopteren van een afvalbak of een boomspiegel valt hieronder.

Niet alleen afval verzamelen maar ook data

De gemeente wil niet alleen mensen motiveren om afval te prikken, en hen daarbij te helpen, maar wil ook data verzamelen. Op deze bijeenkomst werd het verzoek gedaan om de hoeveelheden afval, het soort afval en de sterk vervuilde locaties door te geven.

Met deze informatie is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld een extra afvalbak te plaatsen maar ook kunnen bedrijven aangesproken worden wanneer zwerfafval van een specifiek bedrijf afkomstig blijkt te zijn. Op deze manier data genereren heeft ook een landelijke effect, zo is bijvoorbeeld het statiegeld op kleine plastic flesjes in het leven geroepen, maar ook de rookvrije zones.

  • Mensen die zich aan willen melden bij de gemeente als zwerfafval verzamelaar (mensen die dit al doen of willen starten) kunnen contact opnemen via [email protected]
  • Wilt u in een groep afval ruimen in Velp-zuid dan kunt u deelnemen aan ‘Heel Velp schoon‘.
  • Vraag eens in de buurt of mensen al opruimen of juist met u iets willen opzetten.

Deze bijeenkomst was in Dorpshuis Rheden, de volgende informatieavond staat gepland op donderdag 9 februari 2023, in De Oase in Dieren om 19.30 uur. Aanmelden kan tot 3 februari 2023. Heeft u vrienden en/of familieleden die ook interesse hebben om op deze avond aanwezig te zijn, dan zijn zij uiteraard ook van harte welkom. Ook hiervoor geldt, graag even vooraf opgeven via [email protected].

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen