Maximale huurprijs sociale huurwoningen naar € 808,06

Foto: rheden.nieuws.nl

In januari 2023 wordt de maximale huur van sociale huurwoningen verhoogd naar €808,06. Dit is een stijging van €44,59 ten opzichte van het huidige maximale huurbedrag van € 763,47 van 2022. Deze verhoging is een gevolg van het huurbeleid van de overheid, waarbij de maximale huurprijzen elk jaar worden aangepast aan de inflatie en de woonlasten van huurders.

Gemeente Rheden heeft ruim 21.000 woningen, daarvan is zo’n 30% een sociale huurwoning (ruim 6000), deze worden verhuurd door de diverse woningcoöperaties die in gemeente actief zijn, Vivare is hier de grootste van.

De verhoging van de maximale huur voor sociale huurwoningen kan voor sommige huurders een behoorlijke financiële last betekenen. Vooral voor huurders die dit jaar een sociale huurwoning gaan betrekken. Bijvoorbeeld: Als er dit jaar één van de woningen (2 onder 1 kap) aan of in de buurt van het Van Kolplein in Velp vrij komt zal deze verhuurd gaan worden voor het maximale dat mogelijk is €808,06, terwijl dezelfde woning vorig jaar nog voor maximaal €763,47 verhuurd kon worden.

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat de maximale huurprijzen slechts een richtlijn zijn en dat huurders in veel gevallen een lager huurbedrag betalen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de grootte van de woning, de leeftijd van het huis en de specifieke wensen van de huurder.

Huurders die nu een lagere huurprijs betalen krijgen een huurverhoging van maximaal 3,1% als de (kale) huur €300 of meer per maand is en maximaal €25 als de (kale) huur lager is dan €300 per maand.

Bovendien zijn er ook allerlei regelingen beschikbaar om huurders te helpen bij het betalen van de huur. Zo is er bijvoorbeeld de huurtoeslag, waarbij huurders met een laag inkomen een deel van de huur kunnen terugkrijgen van de overheid. Ook zijn er regelingen voor huurders die bijvoorbeeld een invaliditeit hebben of een groot gezin hebben.

De verhoging van de maximale huur is niet de eerste keer dat de huurprijzen in sociale huurwoningen stijgen. In de afgelopen jaren zijn de huurprijzen, ook al verhoogd, met name sinds de invoering van de huurprijzen voor de vrije sector. Dit betekent dat de huurprijzen in sociale huurwoningen steeds dichter bij de huurprijzen in de vrije sector komen te liggen.

Het is daarom belangrijk dat huurders goed op de hoogte zijn van de huurprijzen van hun woning en dat ze weten wat ze kunnen verwachten in de toekomst. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen huurders beter bepalen wat ze zich kunnen permitteren en wat niet. Zo kunnen ze verantwoordelijker omgaan met hun financiën en zich voorbereiden op eventuele verhogingen in de huurprijzen.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen