Expositie Nieuwe Ruimte februari 2023: ‘Anders Kijken’

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Na een druk bezochte opening op zondag 5 februari was de expositie ‘Anders Kijken’ op zondag 12 februari wederom te bezichtigen. Dit zal ook het geval zijn op de overige zondagen van februari. Kunstenaar van de maand Jan van Venrooy bracht recent het boek ‘Lofrede op Emotie’ uit waarin hij zijn fotografie toont. Foto’s waarin de mens centraal staat en hij de menselijke psyche laat zien door de emoties die wij allen bezitten.

“Het gaat over de herkomst van emoties,“ licht Dhr. van Venrooy toe, “Hoe emoties in deze tijd behandeld worden.” Over hoe we met emoties om gaan in de moderne wereld zegt hij, “Emoties worden eigenlijk op afstand gezet. Alles is eigenlijk onder beheer van de digitalisering. Alles wordt in rap tempo onmenselijk. We verliezen onze menselijkheid in ralitioneel contact.” Om deze redenen ziet hij emotie als een lans om deze discussie mee open te breken.

Zijn moderne werken, zwart wit foto’s van ontklede mensen met titels als ‘Lola Blijdschap’, ‘Luna Walging’ en ‘Anita Verdriet’, laten mensen zien zonder filter, alleen de emotie, de innerlijke mens, telt. Daarnaast zijn oudere foto’s, afkomstig uit zijn film over een psychiatrisch centrum in het Italiaanse Arezzo, die in schril contrast staan met de moderne foto’s.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Expositie Nieuwe Ruimte - Sebastiaan Torenhof

Opvallend is de foto ‘Anna riparto chiuso Arezzo 1978’ met daarop een vrouw op een bankje, haar gezicht in schaduw gehuld, “dit is de vrouw zonder gezicht,” legt Van Venrooy uit, “zij werd bestempeld als een agressieve, ongeneeslijke patiënte. En ze hebben op haar lobotomie gepleegd.” Het gevolg was een mens die niets meer voelt, die werd als een robot.

Naast de werken van Jan van Venrooy laat de tentoonstelling meerdere schilderijen van Eugéne Terwindt  één geschilderd tweeluik van Rob van Oosten dat hij in coronatijd maakte en werk van Jan van IJzendoorn zien. De expositie is, zoals we gewend zijn van Nieuwe Ruimte, wederom de moeite van het bezichtigen waard. Dit is nog mogelijk op zondag 19 en 26 februari, van 12:00 tot 17:00 uur, waarbij de kunstenaar(s) zelf ook aanwezig is of zijn. Het adres is Oranjestraat 36a in Velp.

Voor meer informatie zie: www.nieuwe-ruimte.nl. of lees onze eedere interviews met Eugéne Terwindt en Rob van Oosten:

Expositie Nieuwe Ruimte - Sebastiaan Torenhof

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen