Afsluiting jubileum 450 jaar Rheden

ELLECOM – Dinsdag 17 oktober was de officiële verjaardag en afsluiting van het 450-jarig jubileum van de gemeente Rheden. Dit gebeurde in de historische Turnhal in Ellecom waar veel belangstellenden naar toe waren gekomen. In deze hal was de afgelopen dagen ook de expositie Rheden 450 te bewonderen. Jowin Heemskerk, projectleider Rheden 450, opende de avond en heette iedereen van harte welkom.

Van alle kanten

Als eerste kondigde hij de presentatie aan van het boek: Van alle kanten, persoonlijke verhalen over Corona. Maaike Kuyvenhoven interviewde een groot aantal inwoners over de pandemietijd. Angela Vos van de adviesraad sociaal domein Rheden-Rozendaal vertelde over het ontstaan van het boek.  Verder memoreerde ze de overleden Jos Cremers die mede aan de wieg van dit boek stond. Het eerste exemplaar werd daarom overhandigd aan Tieneke, de echtgenote van Jos Cremers. Het boek is gratis verkrijgbaar bij de dorpshuizen, bibliotheken en diverse boekhandels.

Portretten (nieuwe) Rhedenaren

Vervolgens kreeg Marjon Weijzen het woord over haar 52 portretten van Rhedenaren. In het afgelopen jaar heeft zij 52 nieuwe en ‘oude’ Rhedenaren geïnterviewd. Jikke Göbel van Tongeren en Marc Pluim maakten er foto’s bij.  Elke week is er op instagram en facebook van Rheden 450 een portret te lezen. Tijdens de expo450 waren al deze portretten te zien en de verhalen te lezen. Via loting werd op de jubileumavond het verhaal van Marian Geling uit Ellecom voorgelezen door Marjolein Sanderman, beleidsmedewerker erfgoed gemeente Rheden.

450 jaar Rheden; bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen

Tot slot was er de boekpresentatie van 450 jaar gemeente Rheden; bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Harry Klein Koerkamp (voorzitter oudheidkundige kring Rheden-Rozendaal) en Walter Jansen (boekhandel Jansen & de Feijter) interviewde verschillende schrijvers van dit boek. Zoals de heer Jan Jansen (oud-wethouder), Wim van de Giesen (oud-gemeentesecretaris), Luuk Kuiper (oud-wethouder) en nog vele anderen. Het boek geeft een interessant inkijk in de geschiedenis van de gemeente op allerlei gebied. Burgemeester Carol van Eert mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Een exemplaar dat hij op zijn beurt onlangs had geveild tijdens het Wijnfestival van ondernemers op Kasteel Middachten. Dit eerste exemplaar leverde maar liefst 800 euro op voor het goede doel.

Verbinding

Burgemeester Carol van Eert sloot het offciële programma én het jubileum af. Hij spraak de hoop uit dat de 7 dorpen van de gemeente Rheden over 50 jaar nog dezelfde verbinding laten zien ondanks hun verscheidenheid. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit maar samen vormen ze toch de gemeente Rheden. En de contacten/verbindingen tussen inwoners onderling zijn heel belangrijk. Dat bleek wel tijdens de coronatijd toen dat moeizaam ging.  Juist na die periode hadden we allemaal behoefte om samen te zijn en feest te vieren. En dat is gelukt. “Ik kijk terug op mooie, feestelijke maanden die we met elkaar vorm hebben gegeven ieder dorp op zijn eigen manier maar wel in verbinding met elkaar. “

Na afloop van het officieële gedeelte was er nog gelegenheid voor een hapje en drankje met muziek van Pyrates. Al met al een mooie afsluiting van het 450-jarig jubileum van de gemeente Rheden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen