Herdenkingsmonument “Het verborgen Kind” onthuld in Velp

VELP – Onder grote belangstelling werd afgelopen donderdag 16 april het herdenkingsmonument “Het verborgen Kind” onthuld in het plantsoen van Woon- Zorg Centrum Nieuw Schoonoord.

Er werd verzameld in de aula van Nieuw Schoonoord alwaar er eerst diverse toespraken werden gehouden. Onder de aanwezigen zijn ook diverse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Velp ondergedoken hebben gezeten.

Ook Burgemeester Petra van Wingerden, wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden en Burgemeester Klein Molenkamp van gemeente Rozendaal waren aanwezig.

Eerst werden de banken ontdaan zijn van de doeken, deze banken zijn gedoneerd door diverse bedrijven en instellingen. Daarna was is het de beurt aan Mevrouw Eveline Schön-Beder en Mirjam Troostwijk- Kerkkoet, beide hebben als kind ondergedoken gezetten, om “Het verborgen Kind” te onthullen.

Mevrouw Eveline Schön-Beder werd als baby in 1943 ondergebracht bij een onderduikgezin in Velp, de familie Monsma. En zelfs als kind bij de burgerlijke stand als Gemma Maria Monsma geregistreerd. Na de oorlog in 1945 is ze weer naar haar ouders terug gegaan en uiteindelijk in Tel-Aviv terecht gekomen. Mevrouw Mirjam Troostwijk- Kerkkoet werd ondergebracht bij familie Van den Berg in een dubbel woonhuis aan Jeruzalem 31.

Het monument is gemaakt naar een beeltenis van een ondergedoken kind, Jannie Godschalk die na vele onderduikadressen uiteindelijk op een adres terecht kwam in Velp. Op dit adres waren ook andere kinderen en had ze als enig speelgoed een pop waarmee ze heel blij was.

Klik voor een uitgebreid fotoverslag op de bovenste foto.

Ook werd er een gedicht voorgedragen wat speciaal voor deze gelegenheid geschreven werd door Rabbijn Awraham Soetendorp, die als kind van 3 maanden in een koffer bij een onderduikadres in Velp werd afgegeven. (Klik op het gedicht voor een grotere versie)

gedicht

Kijk voor eerdere publicaties op:

 

Nieuw Schoonoord 16-4-15   023

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen