Bevrijding Velp herdacht in Egmondstraat

VELP – Woensdagmorgen 16 april was er weer een herdenking bij het monumentje aan de Egmondstraat in Velp, wat is geplaatst is op initiatief van buurtbewoners ter nagedachtenis aan de bevrijding van Velp in 1945.

Voor de eerste keer niet om zoals gewoonlijk half negen maar om 8.45 uur, dit was noodzakelijk omdat er nu ook een klas aanwezig was van de Openbare Basisschool Daalhuizen, de leerlingen legden samen met mensen uit de wijk Daalhuizen en Velp voor Oranje, bloemen bij het monument. Het is voortaan de bedoeling dat elk jaar een klas van een basisschool uit Velp, bij de herdenking en het leggen van de bloemen aanwezig is.
 
De nieuwe voorzitster van wijkvereniging Daalhuizen-Oost Regina Jansen, die Anita Matser opvolgde, vertelde een verhaal van de onderduikers die ondergedoken zaten in Torckstraat 22, vlakbij het monument. Dit las ze voor uit het boek “Verborgen in Velp” geschreven door Gety Hengeveld- de Jong. De kinderen hadden op school al verhalen gehoord via het lesprogramma, en stelden vele vragen aan mevrouw Jansen over het vertelde verhaal en de mensen die er onder waren gedoken.
Tevens werd afgelopen week, op donderdagochtend aan de Openbare Basisschool Daalhuizen het Boek “Verborgen in Velp” uitgereikt, alle scholen in de gemeente Rheden zullen een exemplaar ontvangen, een onmisbare uitgave voor de schoolbibliotheek. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Ron König , Stichting Velp voor Oranje, schrijfster Gety Hengeveld en Rabbijn Soetendorp, ook Cultureel Attaché Ann Dunkelgrün van de Israëlische ambassade was aanwezig. Klik HIER voor het (foto)verslag.
 
Met hulp van de wijkvereniging Daalhuizen-Oost en de grote inzet van oud- voorzitster Anita Matser heeft het monumentje sinds kort een monumentenstatus.
Klik op de bovenste foto voor meer foto’s 
Klik HIER voor een eerdere publicatie over het oorlogsmonument en de bevrijding van Velp 
2014-04-16-egmondstraat-herdenking-monument-005
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen