Begraafplaats Bergweg Velp viert 150-jarig bestaan

25 aug , 10:10 Nieuws
weekend van de begraafplaats 2019 bergweg velp 1
VELP - Dit jaar bestaat de Begraafplaats Bergweg Velp 150 jaar en viert dat tijdens de Open Monumenten Dagen op 14 en 15 september.

Onthulling plaquette

In het bijzijn van een aantal genodigden wordt op zaterdag 14 september ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een plaquette onthuld. Tegelijk is dat het startsein voor een aantal activiteiten, verdeeld over twee dagen. Op beide dagen kan men op de begraafplaats een ‘kijkje achter de schermen’ nemen en zijn vrijwilligers en het bestuur aanwezig om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden.

Activiteiten

Er zijn diverse activiteiten rondom het thema ‘Begraven en Herdenken’:
  • Begraven gebeurt tegenwoordig lang niet altijd in een traditionele kist. Met medewerking van Uitvaartverzorging Kramer zijn voorbeelden te zien van onder andere een milieuvriendelijke eco-kist en een baar waarop een overledene in een uitvaartwade begraven wordt.
  • Bezoekers kunnen zien welke voorbereidingen worden getroffen voor een begrafenis.
  • Kinderen of kleinkinderen kunnen rustig mee. Voor hen is een ontdekkingstocht over de begraafplaats samengesteld. Aan de hand daarvan kunnen zij op een speelse manier kennismaken met de begraafplaats.
  • Voor degenen die op eigen gelegenheid de begraafplaats willen verkennen is er een boekje met een rondleiding langs een aantal markante graven zoals de ‘oorlogsgraven’ van de kinderen Van Remmen en Mars en het graf van concertzangeres Anna Collin-Tobisch. Ook is er aandacht voor symbolen die men op grafstenen tegenkomt en hun betekenis. 
Verdere details over adressen en tijden zijn te vinden in de folder van de Open Monumenten Dag Velp.

Jubileumboekje

In 2018 heeft de begraafplaats het boek ‘Tot het einde der tijden’ uitgebracht. Daarin staan prachtige verhalen over personen die ‘op de Bergweg’ begraven liggen. Nu volgt er een jubileumboekje met daarin een terugblik in de tijd maar ook met wat er tegenwoordig allemaal gebeurt op de begraafplaats en wie wat doet. Er is een hoofdstuk met passages uit boeken van bekende Nederlandse schrijvers waarin de begraafplaats voorkomt en een hoofdstuk over het zoeken naar familieleden die mogelijk op de begraafplaats begraven liggen. En natuurlijk komt de traditionele jaarlijkse Allerzielenviering ter sprake. De eerste exemplaren van dit boekje zullen worden uitgereikt tijdens de Open Monument Dagen.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.