Boekpresentatie en expositie beeldhouwer Harry de Leeuw over zijn bronzen landschappen

19 sep , 14:23 Nieuws
img 0614
RHEDEN - Zaterdag 21 september 2024 presenteert beeldhouwer Harry de Leeuw zijn boek waarin het oeuvre van de Rhedense kunstenaar centraal staat. Tevens kunt u deze middag het werk van Harry in zijn atelier bewonderen en is er een expositie van collega-kunstenaar Ton de Laat.
De boekpresentatie vindt plaats in Galerie Achtendertig, Veerweg 38 in Rheden en start om 15.00 uur.
In een tijd dat het zeldzaam is dat er nog een boek wordt uitgebracht, is het helemaal bijzonder dat er een boek is gemaakt over bronzen landschappen. Harry de Leeuw laat zich inspireren door de omgeving van Rheden, de Posbank en de uiterwaarden van de IJssel. Voor veel inwoners uit gemeente Rheden en regio is het een wereld van herkenning, de lange lanen, de verre horizon en de eilandjes in het water.
Foto’s van zijn werken zijn in dit boek opgenomen en worden vergezeld door teksten van Ron Jansen uit Velp. Het geheel is vormgegeven door de Velpse kunstenaar Leon Mommersteeg.
Ton de Laat (‘s-Hertogenbosch 1946- Amsterdam 2016) was als beeldend kunstenaar autodidact. Hij leerde naar eigen zeggen veel van zijn vader, de Bossche graficus Hendrik de Laat (1900-1980). Ton maakte etsen en aquarellen. Hij vond eigenlijk de tekenkunst “de basis van alles”.
Hij had een grote interesse voor materialen en technieken. Deze leidde tot het door hem geschreven boekje “Hoofdkussens en -brekens, een onderzoek naar historische tekenmaterialen en -technieken” dat in 2000 uitkwam.
Zijn als lyrisch realistisch te kwalificeren, gedetailleerde (maar nooit: pietepeuterige!) en vaak humoristische werk exposeerde hij onder meer bij galerie Petit in Amsterdam. Een selectie van zijn nagelaten werk is nu te zien in galerie Achtendertig in Rheden, de galerie van zijn collega en vriend, beeldhouwer Harry de Leeuw.
De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 21 september om 15.00 uur. Tijdens de opening van de tentoonstelling is het atelier geopend en is Harry de Leeuw aanwezig.
uitnodiging ton de laat with 5mmbleed
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.