Dieren krijgt er een bijzondere winkel en werkplaats bij

19 sep , 20:11 Nieuws
upcycle dieren
DIEREN - Na een leegstand van 12 jaar opent er in de voormalige videotheek ‘De Baron’ aan de Roodborstlaan 7 een bijzondere winkel met de naam Upcycle Dieren.
De inrichting van de winkel en werkplaats bestaat uit uitsluitend spullen van de 2ehands markt: de vloertegels komen uit een kantoorpand in Zwolle, de kasten van een winkel uit Deventer, etc. In de werkplaats werken ze met het ‘afval’ van de kringloop.
De term Upcycle verwijst naar een Engelse term die verwant is aan recycling. In het woordenboek staat: bewerken van oude en meestal afgedankte spullen om daar weer een nieuw (en vaak beter of mooier) product van te maken. Het samenstellen van onderdelen bijv. van een stoel om daar een nieuw en leuker meubel voor in de plaats te krijgen. Vaak is humor, een onverwacht perspectief, een onderdeel van upcycling.
De initiatiefnemer: René Oudhuis, werkt nu (ook) nog op een afval scheidingsstation in Utrecht. Op het station staat een container van Emmaus waar mensen hun goede spullen mogen langsbrengen om te worden verkocht in de kringloopwinkel in Haarzuilens. René verbaasd zich telkens weer hoeveel materiaal mensen afdanken en weggooien. De kringloopwinkels worden steeds kritischer op het materiaal wat zij aannemen want zij krijgen het niet allemaal verwerkt.
Zijn initiatief om een werkplaats in te richten is erop gericht om iets bij te dragen aan het terugdringen van de afvalberg. Hij weet dat het een druppel is op een gloeiende plaat maar hij loopt al heel lang met dit idee. Hij hoopt om met een knipoog, upcycling werkt veelal vanuit humor, mensen iets bewuster te maken over wat we aan spullen afdanken. Vandaar ook de term ‘opdankertjes’ op het raam onder het logo van de winkel.
René; ”Een ander aspect wat mij intrigeert is het gebrek aan kleur in de hedendaagse interieur. Als ik terugdenk aan het autopark van de jaren 70 en 80 dan zie ik een veelkleurig palet aan auto’s. Tegenwoordig is het autopark redelijk kleurloos: grijs, zwart, wit en af en toe rood of blauw. Ook is er een grote noodzaak aan perfectie, het moet symmetrisch en ‘af’ zijn. Ik hoop met mijn/onze ontwerpen het frivole, het kinderlijke, het kleurrijke weer te laten zien”.
20 september 2024 van 16: 00 tot 18:00 uur wordt de winkel en werkplaats geopend. René heeft het idee dat veel meer mensen thuis aan het knutselen zijn met oude apparaten maar daar niet altijd de ruimte of de apparatuur voor hebben. De werkplaats aan de Roodborstlaan is bedoeld om een vrijplaats te worden voor kunstenmakers is spé.
Ze brengen spullen samen en inspireren elkaar in nieuwe projecten. Degene die zich hierdoor aangesproken voelen zijn welkom om (eens) langs te komen.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.