Speeltuin in Velp-Zuid onder de loep: nieuwe toegang en sluitingstijden zorgen voor vragen

19 sep , 17:36 Nieuws
nieuwe toegang het akkertje
VELP - Sinds de speeltuin 'Het Akkertje' aan dr. Van de Feltzlaan een flinke opknapbeurt heeft gekregen en er een loopfiets/stepbaantje is aangelegd, is er veel veranderd in de buurt. De sfeer, betrokkenheid van omwonenden en samenstelling van bezoekers zijn allemaal merkbaar veranderd.
Hoewel de speeltuin in beheer is van een stichting, maar de gemeente er ook diverse openbare en toegankelijke activiteiten organiseert, en heeft meegeholpen aan de financiering, roept de recente aanpassing van de ingang en de gewijzigde sluitingstijden vragen op bij bewoners.

Nieuwe ingang beperkt toegang

De toegang tot de speeltuin is onlangs aangepast, de zij-ingang is afgesloten en de hoofdingang heeft nu een smalle doorgang gekregen. Deze maatregel, voornamelijk genomen om Fatbikes te weren, heeft echter geleid tot problemen voor sommige bezoekers. Mensen met bijvoorbeeld een rollator of kinderwagen kunnen de speeltuin nu moeilijk betreden. Een zorgpunt dat door veel buurtbewoners is aangekaart.
Een ander punt van zorg is dat de speeltuin recent al om 16.00 uur werd afgesloten, wat vragen opriep over wie deze beslissingen neemt. Rheden.nieuws.nl heeft namens omwonenden hebben enkele vragen aan de gemeente gesteld, waaronder:
  • Wie heeft bepaald dat de nieuwe toegang er moest komen?
  • Wie heeft de nieuwe toegang geplaatst?
  • Wie beslist over de openingstijden van de speeltuin?

Reactie van de gemeente op onze vragen

In reactie op de vragen, heeft de gemeente aangegeven dat de nieuwe toegang is geplaatst naar aanleiding van overlast door jongeren met fietsen en Fatbikes. Deze jongeren veroorzaakten onveilige situaties door met hun fietsen door de speeltuin te crossen, afval achter te laten en vernielingen te plegen. Dit leidde ertoe dat jongere kinderen, voor wie de speeltuin bedoeld is, niet meer veilig konden spelen.
In overleg met de stichting Vrienden van ’t Akkertje, die betrokken was bij de renovatie van de speeltuin, is daarom besloten een smalle toegangspoort te plaatsen. Deze poort moet voorkomen dat Fatbikes en fietsen de speeltuin binnenkomen, terwijl buggy’s voor kinderen nog wel door de ingang passen.
De speeltuin wordt ’s avonds en ’s nachts afgesloten om overlast door oudere jeugd te voorkomen. Op het toegangsbord van de speeltuin staan de nieuwe openingstijden vermeld:
(tekst gaat verder onder de foto)
  • Van 1 mei tot 1 oktober: geopend tot 20.00 uur.
  • Van 1 oktober tot 1 mei: geopend tot zonsondergang.
De gemeente legt uit dat er na zonsondergang geen jonge kinderen meer aanwezig zijn en de speeltuin heden vaak wordt gebruikt door oudere jeugd, wat overlast veroorzaakt voor de omwonenden. Sinds de plaatsing van het hek is er een afname van overlast geconstateerd en komen er weer meer jonge kinderen naar de speeltuin.

Toekomstige evaluatie

De gemeente geeft aan dat er binnenkort een evaluatie zal plaatsvinden over de nieuwe toegangsregeling. Hierbij wordt gekeken naar mogelijke oplossingen voor bezoekers met kinderwagens of een beperking, zodat de speeltuin voor iedereen toegankelijk wordt en blijft.
(Tekst gaat verder onder foto)
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.