Gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum: samenwerking in bedrijfsvoering vanaf 2026 in nieuwe vorm

17 okt , 19:53 Nieuws
de connectie
GEMEENTE RHEDEN – De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden hebben het voornemen om de samenwerking binnen De Connectie vanaf 2026 in een andere vorm voort te zetten. De Connectie, opgericht in 2017, biedt ondersteuning aan deze drie gemeenten op het gebied van administratie, inkoop, belastingen, ICT en meer.
Na zeven jaar intensieve samenwerking zien de gemeenten dat er vanwege technologische ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen behoefte is aan een andere aanpak. Op dinsdag 15 oktober hebben de colleges van de drie gemeenten ingestemd met het voorstel om plannen hiervoor verder uit te werken.

De Connectie: samenwerking met vijf doelen

De Connectie werd opgericht met vijf doelen voor goede dienstverlening: lage kosten, hoge kwaliteit, minder kwetsbaarheid, meer kansen en tevreden klanten, ook wel de ‘5 K’s’ genoemd. Sinds 2017 zijn er belangrijke stappen gezet om deze doelen te behalen. Zo zijn de ICT-systemen verbeterd en veiliger geworden, worden belastingaanslagen voor meerdere gemeenten in één systeem verwerkt, en werken medewerkers in een digitale omgeving, onafhankelijk van tijd en plaats.

Vooruitkijken naar 2026

De snelheid van digitale ontwikkelingen en de toenemende complexiteit van de taken waar gemeenten voor staan, vragen om meer flexibiliteit en slagkracht. Dorus Klomberg, voorzitter van het bestuur van De Connectie, geeft aan: “Voor de toekomst is meer grip en regie nodig. Daarom is er het voornemen om de samenwerking in een andere vorm voort te zetten.”
De drie gemeenten hebben de afgelopen periode gesprekken gevoerd over hoe zij de samenwerking willen organiseren vanaf 2026. Hierbij werden onderwerpen besproken als de organisatievorm, financiële mogelijkheden en de ambities van elke gemeente.

Nieuwe samenwerkingsvorm: hostingmodel

De gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum hebben het voornemen uitgesproken om de huidige samenwerkingsvorm met De Connectie per 2026 te wijzigen. De nieuwe vorm zal een hostingmodel zijn, waarbij Arnhem als gastheer fungeert en de gemeenten Renkum en Rheden als gasten. Dit betekent dat:
  • De taken van De Connectie per 1 januari 2026 worden overgenomen door de gemeente Arnhem.
  • Alle medewerkers van De Connectie overgaan naar de gemeente Arnhem, inclusief hun arbeidsvoorwaarden en individuele afspraken.
  • De huidige organisatie ongewijzigd blijft tijdens deze overgang.

Vervolgstappen

De intentie om de samenwerking anders vorm te geven is uitgesproken, maar het definitieve besluit wordt genomen door de gemeenteraden van Arnhem, Rheden en Renkum. Dit besluit wordt naar verwachting in het voorjaar van 2025 genomen.
In de tussentijd zullen de gemeenten en De Connectie verder onderzoek doen en plannen uitwerken om de overgang naar het nieuwe hostingmodel soepel te laten verlopen. De gemeente Arnhem zal zich voorbereiden op de opname van De Connectie in haar organisatie, terwijl De Connectie plannen zal maken voor de opheffing van haar huidige structuur.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.