Beelden en tekeningen van Adam Colton in Kröller-Müller Museum

22 sep 2013, 2:40 Exposities
infomiddag
OTTERLO - Van 5 oktober 2013 tot en met 9 maart 2014 zijn in de tentoonstelling ‘Carvings and bones’ zes grote beelden uit de jaren tachtig en negentig en enkele tekeningen van Adam Colton te zien in het Kröller-Müller Museum.
Adam Colton (Manchester 1957) debuteert in de jaren tachtig met tekeningen en sculpturen waarvoor zijn eigen lichaam het uitgangsobject is. Hij meet het zorgvuldig op en zet de ruimtelijke verhoudingen ervan om in een patroon van punten en lijnen, waaruit minutieuze tekeningen ontstaan. Het patroon wordt ook toegepast op de bewerking van grote gipsen blokken. Door systematisch delen weg te hakken komt de vorm tevoorschijn uit het blok en ontstaan sculpturen, door Colton Carvings genoemd. Het uitgangspunt is in de uiteindelijke werken niet meer zichtbaar: alleen de verticaliteit van de beelden en de tekeningen verwijst nog naar een menselijk lichaam.
Iets later past Colton dezelfde werkwijze toe op een eenvoudige keukenstoel. Zo ontstaat Chair, waarin het gewelfde oppervlak herinnert aan het zitvlak van de stoel. Ook houdt Colton zich intensief bezig met de holtes en welvingen in een schapenschedeltje, dat hij lange tijd in zijn atelier koestert. Uit de transformaties hiervan ontstaan aanvankelijk strenge, meestal liggende beelden van gestapelde elementen van kalksteen, die doen denken aan architectonische modellen. Later leveren de botstructuren meer organische vormen op, gehakt uit polyurethaanschuim of gegoten in bijvoorbeeld aluminium.
Adam Colton speelt met transformatieprocessen. Hij gaat van driedimensionaal naar plat en weer terug, hij vergroot, verkleint en ontregelt, net zolang tot zijn uitgangsobject gaat ‘swingen’, zoals hij zelf zegt.
Adam Colton komt na zijn academietijd in Londen en Manchester in het begin van de jaren tachtig naar Nederland, waar hij zijn opleiding vervolgt aan Ateliers ’63 in Haarlem. Vanaf het begin is hij verbonden aan de prestigieuze galerie Art & Project in Amsterdam. Half augustus schonk Adriaan van Ravesteijn, voormalig galeriehouder van Art & Project, ruim 200 kunstwerken aan het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling is samengesteld uit deze collectie en de collectie van het Kröller-Müller Museum.
Het Kröller-Müller Museum ligt in Nationaal Park Hoge Veluwe, entrees van het park zijn in Schaarsbergen, Hoenderlo en Otterlo.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.