Hoe ging het met u in coronatijd? De komende tijd leest u op
rheden.nieuws.nl de
verhalen van inwoners van Rheden en Rozendaal.
Later dit jaar worden deze en meer verhalen gebundeld in een boek.
Deze week: Renate en Peter, eetcafé ’t Schilderij, Dieren
‘Het liep direct als een tierelier’
Toen het café abrupt dicht moest, stopten Renate en Peter, eigenaren van eetcafé ’t Schilderij in
Dieren, de gasten nog wat eten in de hand voor thuis. De voorraad zou na drie weken lockdown toch niet goed meer zijn.
‘Dat we zo snel dicht moesten, was slikken. Maar onze kok kwam direct met een plan B.’ Peter: ‘Op 7 maart 2020 bestonden we 25 jaar. Ik heb altijd geroepen dat je een vijfentwintigjarig jubileum nooit moet vieren. Dat brengt ongeluk. We vierden het wel. En een week later waren we dicht. Dus ik heb gelijk; het brengt ongeluk.’ Renate: ‘Ik zat voor de tv en zei tegen Peter: ”Kijk dan, er is een rare ziekte ontdekt in China.” “Je kan wel lachen”, zei hij, “maar die ziekte is binnen drie weken in Nederland.” En zo ging het natuurlijk.
Tijdens de persconferentie van Rutte op zondag 16 maart zat ons café vol. We zeiden de gasten direct dat we gingen sluiten. Geen koffie meer, geen dessert. We gaven mensen eten mee, dat konden we toch niet goed houden. Er werd direct gesurveilleerd op straat. Toen wij de cafédeur sloten om half negen, stopte er een auto van handhaving: waarom we nu pas dicht gingen. Ja, we moesten de hele tent schoonmaken! Dat er direct op werd gehandhaafd, vond ik wel erg.’
Renate: ‘Dat het zo snel moest, zo abrupt, was slikken. Ik moest wel even een traantje laten. Maar eigenlijk zijn we direct daarna aan de slag gegaan. Onze kok Martin kwam met een Plan B en zei: “Op vrijdag zorgen we voor afhaalmaaltijden”. Dat werd al snel vrijdag, zaterdag én zondag. Martin had een nieuwe kaart gemaakt, met handige afhaalmenu’s. Hij ging op zoek naar goede, milieuvriendelijke afhaalbakken. En het liep gewoon! Elke vijf minuten planden we iemand in.
Door die deur kwamen ze binnen. Ze liepen zo langs de bar, en door die deur weer naar buiten. We waren echt verrast door het succes. Veel vaste gasten kochten wekelijks een maaltijd. We merkten dat ze het beste met ons voor hadden, gunden het ons. We kregen te horen dat het lekker was, dat ze eigenlijk geen verschil merkten. Bij de tweede lockdown een half jaar later, tijdens Kerst, hadden we kerstdiners van drie gangen die mensen thuis konden afmaken. Belden mensen ons op: “Het staat nu in de oven en ziet er zo en zo uit. Wat moet ik nu doen?” Grappig toch?.’
‘We kregen heel veel nieuwe ideeën’
Peter: ‘Er ontstonden wel meer ideeën. Toen we met Pinksteren overdag weer open mochten, hebben we een soort geitenhekwerk om de tuin gezet en daarbinnen tafeltjes op afstand van elkaar gezet. Iedereen moest blijven zitten. We nodigden muzikanten uit om te komen spelen in de tuin. “Muziek in de middag”. Fantastisch. Het EK Voetbal hebben we ook buiten op schermen gekeken. Met collega’s hebben we een happen & trappen-route opgezet, en een wijn & spijs-wandeling. We belden een collega hier verderop: zullen we het gewoon gaan doen? We bedachten een wandeling van 5 kilometer en bij elke horecatent werd wat aangeboden. Wij hadden hier op de stoep koffie, chocomel, gluhwein, soep en kroketten to go. Dat verkochten we trouwens elke zondag vanaf een karretje, hier voor de deur. Mensen keken daar de hele week naar uit. Ze spraken hier op de stoep met elkaar af voor een beetje gezelligheid.’
Renate: ‘We hebben ons aan alle regels gehouden en continu gekeken naar wat wel mocht en kon. We waren ook heel bewust positief naar de buitenwereld, straalden uit: “Wij geven niet op”. Peter: ‘We hebben ook een online wijnavond georganiseerd. Deelnemers kregen een doos wijn toegestuurd. Via Teams kregen de deelnemers de opdracht om “fles witte wijn 1” te openen. Al die koppies die avond op dat scherm… Een van de deelnemers had expres zo’n enorme Magnum-fles in beeld gezet. Nou ja, we hebben ontzettend gelachen.
‘Er knapte iets bij me, zeker toen de winkels wel weer gewoon open mochten’
Maar ik heb wel een dieptepunt gehad, hoor. In het voorjaar van 2022 was ik het helemaal zat. Toen dacht ik: “Het moet nu echt niet langer duren”. We hadden net de derde lockdown achter de rug. De afhaalmaaltijden liepen terug. Personeelsleden vertrokken naar een baan met meer zekerheid. Begrijpelijk, maar vervelend voor ons. Ik moest de schutting hier nodig repareren en had daar alle tijd voor. Maar ik deed het maar niet. Ik kon het niet meer opbrengen. We hadden het hele café al geschilderd. Alles schoongemaakt, opgeknapt. En nu was ik er klaar mee. Er was ook iets geknapt omdat winkels wel weer open mochten. Daar rolden de mensen over elkaar heen en wij mochten maar tot 20.00 uur open blijven en later zelfs tot 17.00 uur. Met een max aantal mensen en schermen tussen de tafels hadden we best open kunnen blijven.’
Renate: ‘Ik hoop dat dit de volgende keer anders gaat. Als er nog een pandemie komt.’ Peter: ‘Toen we weer helemaal open mochten, zag ik er tegen op. Ik moest echt een drempel over. Dat was in al die 25 jaar nog niet voorgekomen. Maar het gevoel ging weg, het loopt weer lekker, de schutting is gerepareerd… We hebben wel gemerkt: elk nadeel heeft z’n voordeel. We hadden tijd om het café een onderhoudsbeurt te geven en we ontdekten dat er meer is dan werken. Daarom zijn we sinds
corona twee dagen per week dicht en we hebben een vaste vakantieperiode ingevoerd.’
De verhalen zijn opgetekend door schrijfster Maaike Kuyvenhoven.
Mag zij u ook interviewen? Neem dan contact op via
[email protected] .
Foto's gezocht
Alle verhalen worden later dit jaar gebundeld in een boek.
In dit boek willen de makers foto’s opnemen die u als inwoner van Rheden of Rozendaal heeft gemaakt van typische taferelen en situaties tijdens de pandemie. Zoals het vieren van een feestje buiten, op afstand van elkaar, in plaats van binnen. Elkaar begroeten via het raam. Mondkapjes aan de kapstok, etc. Ze zijn op zoek naar uw foto!
Heeft u een typische coronafoto die niet in het boek mag ontbreken , mail deze dan ook naar:
[email protected] .
Lees ook:
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.