Vogelschieten prominent onderdeel van Velps Dorpsfeest op 10 september

Foto: Martin Volmeijer

VELP – Het Velps Dorpsfeest bij Kasteel Biljoen in het kader van ‘450 jaar Rheden’ komt snel dichterbij. Direct na de zomervakantie is het zover, op zondag 10 september. Een prominent onderdeel van het programma is een vogelschietwedstrijd, waaraan wordt deelgenomen door koningen en oud-koningen uit Velp en de andere Rhedense dorpen. Gestreden wordt om de keizerstitel.

Velp heeft nog steeds ‘Geërfden’, die gemeenschappelijke gronden bezitten (wat best bijzonder is). Dit is een eeuwenoud instituut. Ook in deze tijd leveren zij nog een bijdrage aan de Velpse gemeenschap. Een schutterij of gilde daarentegen bestaat al heel lang niet meer. Toch wordt het vogelschieten (of koningsschieten) al zo’n 150 jaar in stand gehouden in Velp. Tegenwoordig door de Velpsche Vogelschutters die ressorteren onder de vleugels van Velp voor Oranje.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vogelschieten prominent onderdeel van Velps Dorpsfeest op 10 september

Voorzitter van de Velpsche Vogelschutters is Maurits de Groot. Maurits is zelf jager en in het dagelijks leven bosbeheerder in dienst van de gemeente Arnhem. “Ik ben vanuit mijn studententijd betrokken bij het vogelschieten in Velp en vind het nog steeds mooi om eraan bij te dragen dat deze traditie in stand blijft. Een officiële vereniging is er niet meer, maar de huidige vorm, als onderdeel van Velp voor Oranje, is eigenlijk heel passend. Deze Vogelschietvereniging is in 1935 namelijk door de Oranjevereniging opgericht, werd zelfstandig in 1946 en wordt nu weer door de oprichters voortgezet. Dat is dus prima.”

De Velpsche Vogelschutters organiseren traditioneel op Koningsdag een vogelschietwedstrijd. De laatste jaren op het parkeerterrein van het gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan. Het verzoek het Velps Dorpsfeest op 10 september 2023 op te luisteren met een schietwedstrijd, werd in dank aanvaard. Maurits: “Mooi om te doen. We hopen op zo’n twintig deelnemende koningen. Dan krijgen we een mooie wedstrijd. Onder elkaar, maar ook tussen de koningen uit Velp en die uit de andere dorpen van Rheden.” Het koningsschieten in Velp kent een geschiedenis vanaf ongeveer 1880. Prachtige verhalen over die begintijd doen de ronde. De toezegging bijvoorbeeld van Koning Willem III dat hij naar het koningsschieten in Velp zou komen. U raadt het al: op het laatste moment bleek hij toch verhinderd.

Sommige stokoude Velpenaren kunnen zich nog herinneren dat het koningsschieten op De Pinkenberg werd gehouden. Notabene Rozendaals grondgebied. LUPS heette de vereniging destijds: Leert Uiterst Precies Schieten. Een eerbetoon aan de president van de vereniging, kasteelheer Hendrik Lüps. Hij stelde in 1887 een plek beschikbaar aan het Ossendaalselaantje, de onverharde weg tegen de bosrand, die parallel loopt aan de doorgaande Zutphensestraatweg tussen Velp en Rheden. Destijds grondgebied dat hoorde bij Kasteel Biljoen. Omdat het Ossendaalselaantje wat decentraal ligt, kwamen er echter steeds minder mensen kijken naar het schieten op Koningsdag. De Vogelschietvereniging Velp zag er op een gegeven moment ook geen brood meer in en hief zichzelf op. Dat was het moment dat Velp voor Oranje zich weer over het Vogelschieten ontfermde.

Maurits de Groot: “We hebben het in 2022 verplaatst naar het parkeerterrein bij het Gezondheidscentrum. In het eerste jaar daar hadden we gelijk achttien deelnemers. Daar waren we heel blij mee. Dit jaar zelfs al bijna veertig. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling.” Koning dit jaar werd Alan Hart. Een Amerikaan die een woonadres heeft in Velp, maar weinig in het dorp verblijft. Daarom vragen we Johan Thijsse, de koning van 2022, om een reactie. Johan: “Het is mooi dat Velp voor Oranje dit evenement nieuw leven heeft ingeblazen. Ik vond het geweldig om mee te doen vorig jaar en dat ik won was helemaal te gek. Het betekent eeuwige roem natuurlijk, haha.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vogelschieten prominent onderdeel van Velps Dorpsfeest op 10 september

Net als bij het vogelschieten op Koningsdag wordt het keizerschieten op 10 september bij Kasteel Biljoen traditioneel aangekleed met banieren en vaandels. Voor de winnaar staat een prachtige zilveren trofee klaar die is ontworpen en gemaakt door Juweliershuis Aalbers in Velp.

Niet onbelangrijk, tot slot: de houten vogel waarop wordt geschoten. Die wordt, zoals steeds de afgelopen jaren, gemaakt door de Velpenaren Daan Wijlhuizen en Jouke Laagland. Twee oud-koningen die precies weten hoe de vogel moet worden geprepareerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maurits de Groot: “Daan en Jouke zijn daar maanden van te voren al mee bezig. Een belangrijk werkje. Het hout van de vogel moet hard zijn, maar ook weer niet té hard. Maar goed, dat laat ik met een gerust hart aan Daan en Jouke over.”

Lees ook:

(Kopfoto: De Velpse schutterskoning van 2022 Johan Thijsse. Foto: Martin Volmeijer.)

(Foto 2: Maurits de Groot en Judit Wassing voor Kasteel Biljoen. Maurits met het vaandel van de Velpsche Vogelschutters, Judit met het vaandel van de Vereeniging Velp voor Oranje. Maurits is voorzitter van de Velpsche Vogelschutters, Judit voorzitter van de Geërfden van Velp en tevens schout van Velp bij het Dorpsfeest op 10 september. Foto: Joke Hoevers.)

(Foto 3: Goud- en zilversmid Mohammed van Juweliershuis Aalbers laat de trofee zien die hij heeft gemaakt voor de winnaar van het vogelschieten. Achter hem Raymond Herman van Juweliershuis Aalbers. Eigen foto.)

(Foto 4: De houten vogel wordt stukje bij beetje aan flarden geschoten.Foto: Rheden Nieuws)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen