Maximale huurprijs sociale huurwoningen naar €879,66

Foto: rheden.nieuws.nl

REGIO – In januari 2024 is de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen verhoogd van €808,06 naar €879,66. Dit betekent een stijging van €71,60 ten opzichte van het vorige maximale bedrag van €808,06 in 2023, en €763,47 in 2022. Deze verandering komt voort uit het huurbeleid van de overheid, waarbij de maximale huurprijzen jaarlijks worden aangepast aan de inflatie en de woonlasten van huurders.

De gemeente Rheden telt meer dan 21.000 woningen, waarvan ongeveer 30% sociale huurwoningen zijn (ruim 6.000). Deze worden beheerd door verschillende woningbouwverenigingen, waarbij Woningcoöperatie Vivare de grootste is.

Voor sommige huurders kan de verhoging van de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen, net als vorig jaar, een aanzienlijke financiële last met zich meebrengen. Vooral voor degenen die dit jaar een sociale huurwoning gaan betrekken.

Bijvoorbeeld: als dit jaar een van de woningen (2 onder 1 kap) aan of in de buurt van het Van Kolplein in Velp beschikbaar komt, zal deze worden verhuurd voor het maximale bedrag van €879,66, terwijl dezelfde woning vorig jaar nog maximaal €808,06 kon kosten.

Het is belangrijk om te onthouden dat de maximale huurprijzen slechts als richtlijn dienen en dat bestaande huurders in veel gevallen een lager bedrag betalen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de leeftijd van het huis en de specifieke wensen van de huurder.

Huurders die momenteel een lagere huurprijs betalen, kunnen een verhoging van maximaal 5,8% verwachten (3,1% in 2023) als de (kale) huur €300 of meer per maand bedraagt, en maximaal €25 als de (kale) huur lager is dan €300 per maand.

Bovendien zijn er verschillende regelingen beschikbaar om huurders te ondersteunen bij het betalen van de huur. Denk hierbij aan huurtoeslag, waarbij huurders met een lager inkomen een deel van de huur kunnen terugkrijgen van de overheid. Ook zijn er regelingen voor huurders met bijvoorbeeld een handicap of een groot gezin.

De stijging van de maximale huurprijs is niet de eerste keer dat de huurprijzen in sociale huurwoningen toenemen. In de afgelopen jaren zijn de huurprijzen, ondanks eerdere verhogingen, vooral gestegen sinds de invoering van huurprijzen voor de vrije sector. Hierdoor komen de huurprijzen in sociale huurwoningen steeds dichter bij die in de vrije sector te liggen.

Het is daarom van belang dat huurders goed op de hoogte zijn van de huurprijzen van hun woning en weten wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen huurders beter bepalen wat ze zich kunnen veroorloven en wat niet. Zo kunnen ze verantwoordelijk omgaan met hun financiën en zich voorbereiden op mogelijke toekomstige huurverhogingen.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen