Is er sprake van een gevaarlijk kruispunt Oranjeweg / Zwarteweg?

11 jun 2014, 20:18 Nieuws
infomiddag
RHEDEN - Is er sprake van een gevaarlijke situatie, wordt er te hard gereden, zijn aanvullende maatregelen mogelijk en wenselijk? Belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang (RD) legde het voor aan de afdeling Openbare Ruimte/verkeerszaken van de gemeente.
Onveilige situaties
Af en toe wordt RD aangesproken over de ervaren onveilige situatie ter hoogte van supermarkt (Deka-markt), op de kruising Oranjeweg -Zwarteweg. Auto’s zouden te hard rijden, vooral oudere inwoners ervaren dat oversteken gevaarlijk is door een combinatie van hoge snelheid en een bocht in de weg.
Er is dan onvoldoende tijd om te anticiperen op het verkeer. Ook zouden geparkeerde auto’s het zicht ontnemen en een gevaarlijke situatie bevorderen. RD heeft met de verkeersafdeling van de gemeente Rheden gesproken over de verkeerssituatie.
Weinig te verbeteren
Samenvattend kunnen we stellen dat aan een veiligere oversteekbaarheid van de Oranjeweg weinig valt te verbeteren. Het is en blijft een ontsluitingsweg, de weg is ter plaatse te smal voor voorzieningen als een vluchtheuvel, het zicht op naderend verkeer is ruim voldoende (naar beide kanten) en direct nabij de supermarkt zijn blinden-/invaliden oversteekmogelijkheden.
Geen drempels mogelijk
Verkeersdrempels zijn niet aanvaardbaar voor busdiensten en hulpdiensten als politie, ziekenauto en brandweer. Een zebrapad zal niet functioneren. Er worden periodiek snelheidsmetingen gehouden om automobilisten te attenderen op hun snelheid.
Aanpassingen van verkeersmaatregelen zullen pas aan de orde kunnen komen bij groot onderhoud aan de weg en het riool. Dat is niet te voorzien op korte en middellange termijn. Bij overlast van te hard rijden kan de politie worden verzocht om controles te houden.
Ben voorzichtig
Voorzichtigheid en het zich houden aan verkeersregels blijft echter geboden bij het oversteken, zowel voor voetgangers als voor fietsen. Voor alle weggebruikers geldt: matig de snelheid bij kruisingen en houd je aan de maximum snelheid van 50 km per uur op de Oranjeweg.
umkgatnkn7w62kqi45aefadpv
Verdere detail informatie
Verkeersdrempel, middengeleider of zebrapad?
De Oranjeweg is een gebiedsontsluitingsweg. De gemeente geeft aan dat een verkeersdrempel ter hoogte van de kruising met de Zwarteweg niet wenselijk is. Hier rijdt namelijk de bus. Drempels zijn voor passagiers bijzonder oncomfortabel. De passagiers dragen als bescherming geen autogordels. Bovendien moeten er in een dorp een paar straten zijn waarop nood- en hulpdiensten flink kunnen doorrijden. De Oranjeweg is één van deze wegen.

Er is geen ruimte om een middengeleider (vluchtstrook) aan te leggen. Op een middengeleider moet ruimte genoeg zijn om te wachten met een fiets aan de hand. De weg is daarvoor simpelweg te smal.

Het is ook geen veilige plek om een zebrapad aan te leggen. De snelheid ter plaatse is te hoog en bovendien is er geen regelmatige stroom van overstekende voetgangers. Dat maakt een zebrapad niet effectief en creëert geen veilige situatie. Omdat op een kort stuk meerdere wegen uitkomen op de Oranjeweg (Zwarteweg, Buurtweg en Beatrixlaan) blijft het dus uitkijken bij het oversteken.

Blinden-/invaliden oversteekplaatsen
Nabij de supermarkt zijn op de Oranjeweg 2 blinden-/invaliden oversteekplaatsen, met markering/strepen op de weg. Eén oversteekplaats is direct voor de supermarkt en is de oversteek naast de Beatrixlaan. Thans worden er woningen gebouwd, maar als dat gereed is, sluit het aan op het trottoir. De andere oversteekplaats ligt ca. 40 meter van de supermarkt vandaan (waarvoor de Zwarteweg moet worden overgestoken). Daar kan veilig worden overgestoken en is de oversteek die uitkomt naast de Scherpenhofseweg.

Snelheidsmeting
Eén keer per jaar wordt de snelheidsdisplay op de Oranjeweg ter hoogte van de Zwarteweg opgehangen. Hiermee worden automobilisten (vaak dorpsbewoners) op hun snelheid geattendeerd. Dit jaar heeft een display op de Groenestraat en op de Havelandseweg gehangen.

De gemeente Rheden heeft twee apparaten, die twee weken op een locatie worden opgehangen en rouleert in de dorpen binnen de gemeente.

Mochten er regelmatig klachten zijn over de hoge snelheid dan kan dat worden aangekaart bij de wijkagent. Deze heeft de mogelijkheid om de politie de snelheid (binnen een projectaanpak) te laten controleren. RD zal de wijkagent hierop attenderen.
qpdmx9w811kxs6k81upz7nrt0

Tenslotte: In principe neemt de gemeente verkeersmaatregelen (verlegging wegen e.d. (RD)) in combinatie met groot onderhoud aan het riool of aan de weg. Dat is op de korte- en middellange termijn niet te verwachten.

Zelf een bijdrage leveren aan eigen veiligheid
Observaties ter plaatse door RD leverden op dat er op veel verschillende manieren de weg op wordt gereden of wordt overgestoken op het kruispunt Oranjeweg-Zwarteweg. Zo stappen inwoners al op het trottoir bij de supermarkt op de fiets en zwaaien zo de weg op of steken die schuin over naar de tegenover liggende straten. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties waar men zelf iets aan kan doen om dat te voorkomen.

En indien voetgangers de straat willen oversteken: doe dat dan op de daartoe aangeven plaatsen en steek vooral de weg recht over. Niet belerend bedoeld, maar voor de veiligheid voor jong en oud geldt nog steeds bij het oversteken: kijk eerst naar links, dan naar rechts, vervolgens weer naar links en als de weg vrij is: oversteken. Voor automobilisten en motoren (meestal inwoners van het dorp) geldt voor de Oranjeweg een maximum snelheid van 50 km per uur. Men dient rekening te houden met kruispunten en overstekende voetgangers, zodat tijdig geremd kan worden bij onverwachte situaties.

Parkeren tegenover de parkeervakken op de Zwarteweg.
Op drukke tijdstippen in de supermarkt wordt soms geparkeerd achter de haaksparkeervakken. In principe is er genoeg ruimte. Maar er moet wat gemanoeuvreerd worden. Maatregelen daartegen worden niet overwogen.

xnka45t5r3pcq37saak45fdyn
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de "Vind ik leuk"-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.