Lekker zwemweer? Let op het zwemwater!

06 jun 2014, 17:56 Nieuws
y6tvpa301r7v83llvfzxncu2m zwemwater
REGIO - Er komen weer warme dagen aan. Het is zeker lekker om dan een verfrissende duik te nemen. U kunt op veel plaatsen zwemmen in Gelderland. Niet al die plaatsen zijn echter even gezond om te zwemmen.
In Gelderland kunt u op veel plaatsen zwemmen. Officieel zwemwater moet voldoen aan de wettelijke normen en wordt daarop gecontroleerd. Toch kunt u na het zwemmen soms gezondheidsklachten krijgen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door organismen die van nature in het water voorkomen.
Bij warm weer kunt u ook klachten krijgen die niet het gevolg zijn van zwemmen. Vaak is het moeilijk te achterhalen of een klacht wordt veroorzaakt door zwemwater of een andere oorzaak heeft.
Klachten na zwemmen
  • Zwemmersjeuk. Dit is een jeukende huiduitslag, te herkennen aan rode bultjes. De irritatie kan soms langer dan een week duren, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf.
  • Oorontsteking. De belangrijkste klachten zijn jeuk, oorpijn, vochtafscheiding en tijdelijk gehoorverlies. Mensen met regelmatig terugkerende oorklachten of afweerstoornissen en diabetici lopen een groter risico.
  • Maag- en/of darmstoornissen. Klachten kunnen maagkramp, misselijkheid, braken, koorts en diarree zijn en duren over het algemeen enkele dagen tot een week.
  • De ziekte van Weil. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die door urine van ratten wordt verspreid. Het betreft een ernstige ziekte met als symptomen: plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot veertig graden, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierpijnen, meestal in de kuiten. De verschijnselen treden binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting op. U wordt aangeraden bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.
Controle
De kwaliteit van natuurzwemwater wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in de gaten gehouden door de provincie. De waterschappen of Rijkswaterstaat controleren twee keer per maand de waterkwaliteit van de meeste zwemplaatsen. De provincie toetst of de waterkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen.
Ook meldingen van gezondheidsklachten of andere bijzonderheden kunnen een aanwijzing zijn dat de waterkwaliteit achteruit gaat. Is er iets met de zwemgelegenheid aan de hand, dan plaatst de provincie waarschuwingsborden.
Blauwalgen
Tijdens langdurig warme perioden kunnen blauwalgen voorkomen in natuurwater. Blauwalgen drijven vaak als een blauwgroene, olieachtige laag op het water. Het is sterk af te raden om hier doorheen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen.
Blauwalgen kunnen huidklachten en maag/darmklachten veroorzaken. In tegenstelling tot de blauwalgen zijn de bekende groene algen slierten onschuldig. Ze zijn hooguit hinderlijk tijdens het zwemmen.
Veilig zwemmen
Naast de kwaliteit van het zwemwater is ook de veiligheid van een zwemplas belangrijk. Zwemplaatsen die daarvoor speciaal zijn ingericht, zijn vaak veiliger dan niet-ingerichte plaatsen.
Ook de helderheid van het water bepaalt voor een deel of het water veilig is om in te zwemmen. In troebel water is het moeilijk te zien of de bodem steil afloopt, of het plotseling diep of juist ondiep wordt en of er onder water obstakels zitten waaraan u zich kunt verwonden.
Tips voor zwemmen in open water
  • Zwem alleen in officieel aangewezen zwemwater;
  • Duik nooit in ondiep of troebel water;
  • Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting;
  • Ruim altijd uw afval op;
  • Vermijd contact met drijflagen van blauwalgen.
Meer informatie
Meer informatie over zwemwater is te vinden op de en op
(Bron: VVGM.nl)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de "Vind ik leuk"-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.