Nieuw voorstel gelanceerd in gemeenteraad voor de vorming van een BIZ te Velp

Foto: biz-centrum-velp

VELP – Het winkelcentrum van Velp heeft op dit moment geen ondernemersvereniging. De ondernemersvereniging die onder andere bloembakken verzorgde in het centrum en de kerstverlichting boven de straten, de Sinterklaas intocht en nog veel meer activiteiten, is in 2014 gestopt met haar activiteiten.

De ondernemersvereniging (SPCV) Stichting Promotie Centrum Velp, is een slapende vereniging geworden. Er is begin 2014 voor de eerste keer, door een aantal ondernemers, een voorstel gedaan aan gemeente Rheden tot het vormen van een BIZ. Om dit te realiseren, moest er een draagvlakmeting gedaan worden onder alle ondernemers. Eind 2014 mochten ongeveer 150 ondernemers uit het centrum van Velp stemmen voor een BIZ te Velp. Bij deze stemronde bleken er te veel tegen en/of niet-stemmers te zijn en was de collectieve samenwerking in deze vorm van de baan.

Club van 13
Dertien ondernemers uit het centrum maken zich ernstige zorgen. Zij vrezen ervoor dat zonder een goed georganiseerde vorm van samenwerking het winkelhart van Velp zal verloederen en steeds minder interessant worden voor het winkelende publiek.

Samen!
De dertien ondernemers maken zich sterk om een nieuwe poging te doen tot het vormen van een BIZ. Zij willen samenwerking met alle ondernemers in het winkelcentrum van Velp, samen de schouders er onder! Gezamenlijk achter nieuwe ideeën en nieuwe initiatieven staan, om het centrum aantrekkelijk te maken en te houden, voor bewoners, bezoekers én ondernemers.

Dinsdag 6 oktober heeft Sandra van der Aa (Franke Makelaars) uit naam van de Club van 13 gebruik gemaakt van het inspreekrecht tijdens de informatieavond bij gemeente Rheden.

Hoewel de raad nog een besluit moet nemen over een nieuwe draagkrachtmeting zijn deze 13 ondernemers positief, zij hopen dat ondernemers in Velp vooruit kijken, verder dan hun eigen onderneming. En inzien dat samenwerking absoluut nodig is, dat iedereen inspraak heeft over activiteiten en dat er een nieuwe weg ingeslagen kan worden.

Inspreektekst de Club van 13:
“Voor u zit een kleine afvaardiging van de club van 13. Hoewel dit klinkt als een gezellige carnavalsvereniging, zijn wij hier niet voor de gezelligheid. De club van 13 is een initiatief van 13 positief ingestelde ondernemers uit het Velpse dorpscentrum. Wij zijn hier met een missie. De missie is het tot stand brengen van een collectieve samenwerking tussen de ondernemers in het dorpscentrum.

Verloedering ligt immers nog steeds op de loer. De economische sentimenten zijn weliswaar een stuk positiever, maar de vraag van de consument is ook veranderd. Dat betekent dat wij als ondernemers de consument alleen kunnen blijven trekken, door hen te geven wat ze willen. Het dorp moet gezellig en aantrekkelijk zijn en dat kunnen we alleen met ons allen voor elkaar krijgen. Alleen door samen te werken, kunnen we het dorpscentrum de uitstraling en allure geven, die het verdient.

Natuurlijk zijn er ondernemers, die het nut van een samenwerking niet zien of denken er niet van te kunnen profiteren. Deze ondernemers willen wij laten inzien dat het dorp als geheel tot bloei moet komen, om uiteindelijk alle ondernemers van deze bloei te kunnen laten profiteren. Zie het als een flatgebouw met een vereniging van eigenaars. De bewoners op de onderste verdieping hebben geen baat bij een lift, maar zij moeten er toch aan meebetalen. Net zoals de bewoners op de bovenste verdieping geen gebruik zullen maken van de tuin op de begane grond. Maar als deze zaken niet onderhouden worden, dan zal dat uiteindelijk negatief uitstralen op de waarde alle appartementen in het complex. En voilà, zie daar het gemeenschappelijk belang!

De eerste poging tot de oprichting van een collectieve samenwerking in de vorm van een BIZ is vorig jaar jammerlijk gestrand. U zult zich wellicht afvragen waarom wij denken dat het resultaat van een draagvlakmeting ditmaal wel tot een positief resultaat zal leiden. Dat is een terechte vraag. Wij zijn zijn zo overtuigd van de positieve werking van een samenwerking, dat wij een enquete onder de ondernemers laten hebben uitvoeren, waaruit blijkt dat 85% positief is over een vorm van collectieve samenwerking.

Wij hebben zeer sterk het vermoeden dat bij de eerste draagvlakmeting negatieve stemmen zijn uitgebracht op basis van onjuiste of onvolledige informatie. Daarom vinden wij dat de informatievoorziening nu op zijn minst volledig en transparant moet zijn, zodat men niet anders kan dan de positieve kant van de samenwerking te erkennen en voor een BIZ zal stemmen.

Naast volledige en juiste informatie is het ook van belang gebleken om de maandelijkse bijdrage aan te passen. Uit de enquête is gebleken dat het gros van de ondernemers en bedrag van 35 euro per maand acceptabel vindt.

En tot slot is het van belang om de ondernemers duidelijk te maken dat zij zelf veel invloed kunnen hebben op de besluitvorming.

Wij hopen dat u, samen met ons, het belang ziet van de oprichting van een BIZ. Wij willen u daarom vragen om in dit kader een positief advies uit te brengen aan de raad voor het laten uitvoeren van een draagvlakmeting.

Hartelijk dank voor uw aandacht! aldus van der Aa, namens de club van 13

Meer over BIZ:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen