Corona kwam van alle kanten en raakte ons aan alle kanten. Hoe ging het met u in coronatijd? De komende tijd leest u op
rheden.nieuws.nl de verhalen van inwoners van Rheden en Rozendaal.
Later dit jaar worden deze en meer verhalen gebundeld in een boek.
Deze week: Storm Visser (16), Dieren
‘Ik hoop dat er voortaan alles aan wordt gedaan om de school open te houden’
Storm Visser zat in de eerste van Het Rhedens in Dieren toen de school dichtging. Hij vond het niks. De hele dag thuis achter een scherm bleek veel vermoeiender dan naar school gaan.
‘Een uur, anderhalf uur, dat lukte nog wel. Maar langer dan één of twee lessen achter mijn laptop, ging gewoon niet. Ik snapte de uitleg van de docent niet en had alle kans om met andere dingen bezig te zijn. En ik héb al moeite me te concentreren. Ik kreeg de mogelijkheid om dingen af te raffelen en dat deed ik dan ook. Elke dag de hele dag thuis voelde sowieso heel raar. Alles vond ik vermoeiender dan anders. Ik voelde me niet productief en ongemotiveerd.
Alles was dicht, ik mocht mijn vrienden niet bezoeken. Mijn cijfers gingen al snel naar beneden en ik maakte niet echt huiswerk dus ik liep al snel achter. Thuis is gewoon echt heel anders dan op school. Op school helpen docenten je. Ze praten tegen je, live. Maar online kwam het niet bij me binnen. Soms werkte de techniek niet: de wifi viel uit, het geluid was slecht. Op een gegeven moment kwam er een periode dat we voor 50% naar school gingen. De halve klas ging naar school en de andere helft volgde de les thuis. In die periode kreeg ik alles nog slechter mee. De docent was alleen bezig met de leerlingen die in de klas zaten. De leerlingen die thuis zaten, zaten er voor spek en bonen bij. Ik kwam ook helemaal niet meer buiten. Ik had geen motivatie om ook maar iets te doen. Wat het beste leek was gamen. Dan ontmoette ik tenminste nog mensen.
‘Het was zo makkelijk om docenten voor de gek te houden’
Het meest vervelende moment vond ik de tweede lockdown, toen ik in de tweede klas zat. Het was de winter van 2021. Die lockdown kwam voor mij heel onverwacht. Tien minuten voordat de les begon, werd ik wakker en zette m’n laptop aan. Ik bleef liggen en volgde de les vanuit m’n bed. Ik moest van mijn ouders beneden in de kamer komen zitten, zodat ze zagen wat ik deed. Maar ook dat werkte niet voor mij. Vier lessen van 50 minuten op één dag: dat was gewoon teveel voor me. En het was ook te makkelijk om docenten voor de gek te houden.
Niemand wist precies hoe Teams werkte, of de camera. Ik kon makkelijk zeggen dat m’n camera stuk was, zodat de docent niet kon zien wat ik aan het doen was. De docenten hielpen wel op hun manier. Ze maakten hele lijsten met wanneer we wat moesten doen, maar na twee dagen voelde ik al dat ik gewoon niet zelf het initiatief kon nemen om te beginnen. Na anderhalve week online les wist ik het al: “Dit jaar wordt niks meer”.
Toen mijn mentor een paar maanden later zei dat ik zou blijven zitten, had ik dat dus wel zien aankomen. Hij wilde nog wel proberen iets voor me te regelen, maar ik vond blijven zitten niet heel erg. Ook niet leuk, natuurlijk, maar ik ben nu heel blij met de klas waarin ik zit. En m’n cijfers zijn goed.
‘Het leek het beste om maar gewoon te gaan gamen’
Als ik naar mij vrienden kijk, zie ik dat eigenlijk iedereen last had van de online lessen. Het werkte, denk ik, voor niemand. Ik hoop dat er voortaan alles aan wordt gedaan om de school open te houden. En regels moeten minder snel worden opgeheven. Hef een regel pas op als je het zeker weet. Het dragen van mondkapjes op school bijvoorbeeld: eerst moest het, daarna weer niet, daarna weer wel. Dat was zo onduidelijk…’
De verhalen zijn opgetekend door schrijfster Maaike Kuyvenhoven.
Mag zij u ook interviewen?Neem dan contact op via
[email protected] .
Foto's gezocht
Alle verhalen worden later dit jaar gebundeld in een boek. In dit boek willen de makers foto’s opnemen die u als inwoner van Rheden of Rozendaal heeft gemaakt van typische taferelen en situaties tijdens de pandemie. Zoals het vieren van een feestje buiten, op afstand van elkaar, in plaats van binnen. Elkaar begroeten via het raam. Mondkapjes aan de kapstok, etc. Ze zijn op zoek naar uw foto! Heeft u een typische coronafoto die niet in het boek mag ontbreken, mail deze dan ook naar:
[email protected] .
Lees ook:
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.