Huis Aan ’t Veer 3a in Dieren geopend voor Open Monumentendag

15 sep , 10:41 Nieuws
huis aan t veer 3a in dieren geopend voor open monumentendag 14 09 2024 1
DIEREN – Zaterdag 14 september opende het pand Huis Aan 't Veer 3A in Dieren, gelegen tegenover de veerpont, zijn deuren tijdens de Open Monumentendag. Dit voormalige Café Veerhuis trok veel bezoekers die geïnteresseerd waren in de geschiedenis en architectuur van het pand.
De vrouw des huizes verwelkomde de bezoekers hartelijk met koffie, thee en iets lekkers, terwijl ze uitleg gaf over de transformaties die het huis door de jaren heen heeft ondergaan. Ondanks de renovaties zijn er nog tal van originele details in het huis te bewonderen. Daarnaast konden bezoekers door oude fotoalbums bladeren om een beeld te krijgen van hoe het pand er vroeger uitzag.
Het pand, gebouwd in 1900, maakte deel uit van “Het Veerhuis”, een belangrijk rustpunt voor reizigers die wachtten op de veerpont over de IJssel. Het veerhuis was destijds de woning van de veerbaas en bood onderdak aan reizigers. De geschiedenis van het veer in Dieren gaat terug tot 1269, toen het voor het eerst in geschriften werd genoemd.
In 1910 werd het veerhuis omgebouwd tot een café, compleet met een kegelbaan, die nog steeds onder de huidige vloer ligt. Het café bleef open tot 1938, waarna het pand werd verbouwd. Tegenwoordig biedt het huis een prachtig uitzicht op de IJssel en de Veerstoep, een gemeentelijk monument.
De openstelling van het pand tijdens de Open Monumentendag trok veel belangstelling, mede omdat het de eerste keer was dat het huis werd opengesteld voor publiek.

Meer foto's:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.