Woonhuis en Oude Smederij in De Steeg geopend voor Open Monumentendag

15 sep , 10:32 Nieuws
woonhuis en oude smederij in de steeg geopend voor open monumentendag 14 09 2024 1
DE STEEG – Op zaterdag 14 en zondag 15 september kunnen bezoekers in het kader van Open Monumentendag een kijkje nemen in het woonhuis en de Oude Smederij aan de Hoofdstraat 136 in De Steeg. Bovendien is er in D' Oude Smidse een fototentoonstelling te bewonderen.
Na de rondleiding door het woonhuis, dat nog in originele staat verkeert, kunnen bezoekers de smederij bezichtigen. Deze smederij biedt een bijzondere fototentoonstelling met het thema van de Open Monumentendag 2024: routes en verbindingen. Een vrijwilliger van Open Monumentendag is aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over de tentoonstelling.
Het woonhuis, gebouwd in 1910, maakt onderdeel uit van landgoed Middachten en is een goed bewaard voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws woonhuis, verbonden aan een smederij. Het pand is ontworpen door de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937) en valt op door de historiserende bouwstijl en unieke esthetische kwaliteiten. Dankzij de fraaie detaillering en de bijzondere vormgeving, geïnspireerd op landhuis Middachten, is het woonhuis van groot cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang.
Gelegen op de hoek van de Hoofdstraat en de Smidsallee, markeert het pand de noordoostelijke entree van het dorp en vormt het een herkenbaar beeld aan het begin van de Middachterallee. Het woonhuis en de smederij zijn onlosmakelijk verbonden met landgoed Middachten en staan op een historische plek waar al eeuwenlang een smederij gevestigd is. Vandaag de dag fungeert de voormalige smederij als schuur, terwijl het woonhuis een rijksmonument is.
Bezoekers kunnen de woning en D' Oude Smidse ook nog op zondag 15 september bezichtigen tussen 13.00 en 17.00 uur.
Meer foto's:
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.