Pop-up Museum Rheden in oorlogstijd geopend

VELP – Afgelopen vrijdagmiddag werd aan de Hoofdstraat 75 te Velp onder grote belangstelling het pop-up museum Rheden in oorlogstijd geopend.

Een dispatchrider van de Polar Bears Division reed vrijdag het nieuwe oorlogsmuseum in Velp binnen. Hij overhandigde de proclamie van 16 april 1945 aan de burgemeester van Rheden, Carol van Eert.

Het was de openingshandeling van het museum dat vanaf heden iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Een bezoek aan het museum aan de Hoofdstraat 75 in Velp is bovendien gratis.

Na speeches van de burgemeester, conservator Jean Kreunen en generaal buiten dienst Mart de Kruif, kwam de motorrijder met het laatste stuk voor het museum: de proclamatie van april ’45.

In het museum – dat nog tot 8 mei 2020 wekelijks geopend zal zijn – is een grote collectie voorwerpen, verhalen en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog samengebracht. Het leeuwendeel daarvan is ingebracht door inwoners van de zeven dorpen van de gemeente Rheden en uit lokale collecties en archieven.

De collectie van het museum verandert elke drie maanden. Het eerste kwartaal is het thema de Slag om Arnhem en de evacuatie van die stad, het tweede kwartaal staat de Joodse (onderduik)geschiedenis centraal en in het laatste kwartaal gaat het vooral over de bevrijding. Elk kwartaal zijn er ook bijzondere activiteiten zoals lezingen, optredens en workshops. Het museum is vooral bedoeld voor inwoners van de gemeente Rheden en ook voornamelijk gevuld met spullen uit de oorlog, beschikbaar gesteld door inwoners uit de gemeente. Hierdoor spelen de ervaringen en belevingen van Rhedense inwoners en/of hun familie een hoofdrol in de collectie. Maar natuurlijk zijn ook inwoners van andere gemeenten van harte welkom.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden