VELP - De lange tijdsduur van de werkzaamheden aan de
Arnhemsestraatweg in Velp gaat de ondernemers in het het centrum van Velp niet in de koude kleren zitten.
kruispunt Hoofdstraat/Ommershofselaan/
Wilhelminastraat
Toen op 9 januari de schop in de grond ging voor de reconstructie van het kruispunt
Hoofdstraat/Ommershofselaan/
Wilhelminastraat was de verwachting dat het werk binnen afzienbare tijd klaar zou zijn. Door bepaalde oorzaken is het eind van de werkzaamheden voorlopig kennelijk nog lang niet in zicht. En daarmee ook het einde van de heel erg slechte bereikbaarheid van het dorpscentrum.
Schelmseweg in Rozendaal
Nu ook door de provincie aan de Schelmseweg in Rozendaal wordt gewerkt, zijn de mogelijkheden om het centrum in te komen nog meer beperkt. De ondernemers constateren dat er geen doorgaand verkeer meer door de Hoofdstraat komt. Klanten zijn onwetend hoe de winkels bereikt kunnen worden. Een flink deel van de winkeliers klaagt dan ook terecht over omzetdaling. Voor sommige winkeliers staat het huilen hen inmiddels nader dan het lachen.
Arnhemsestraatweg en de rotonde
Weliswaar is onlangs een deel van de route geasfalteerd en zal fase 2 (Arnhemsestraatweg tussen Wilhelminastraat en
Daalhuizerweg) en fase 3 (de
rotonde) vermoedelijk eind april afgerond zijn, maar dan is de ellende nog niet voorbij. Ook zal de Arnhemsestraat tot aan het viaduct A12 van nieuwe riolering en asfalt moeten worden voorzien. De verwachting is dat de werkzaamheden en daarmee ook de belangrijkste route van en naar Velp nog tot aan de zomer zullen voortduren. Het is twijfelachtig of ondernemend Velp het zo'n lange periode zonder toevoer van verkeer en dus van klanten kan stellen.
Impact is niet te overzien
De impact van het sluiten van de Arnhemsestraatweg over een langere periode dan verwacht is nauwelijks te overzien. De lange duur van de werkzaamheden kan volgens het bestuur van de ondernemersvereniging BIZ Centrum Velp desastreus uitpakken. Begrip is er wel dat een dergelijke reconstructie, met de rotonde op de kruising Arnhemsestraatweg/
Daalhuizerweg/Nordlaan als belangrijkste aanpassing, nodig is. Begrip is er zeker niet op de manier zoals dat wordt aangepakt en uitgevoerd door de gemeente en de aannemer.
Communicatie, omleidingsborden
Ook de communicatie naar de doelgroep, de bezoekers van het centrum van Velp, laat veel te wensen over. De aanwonenden worden weliswaar per nieuwsbrief op de hoogte gehouden, maar voor de mensen die naar het centrum willen komen is de informatie ontoereikend. Het bestuur van het BIZ Centrum Velp vraagt zich ernstig af in hoeverre vooraf voldoende rekening is gehouden met de mogelijkheden, of liever onmogelijkheden, inzake de bereikbaarheid. Weliswaar zijn er zo her en der borden geplaatst met teksten als 'Centrum volg C ' en ' Centrum bereikbaar'
, maar die borden vallen nauwelijks op tussen de overdaad van overige omleidingsborden in dezelfde gele kleur.
Versnelling van de werkzaamheden is kennelijk geen optie.
Er is immers voor gekozen om de bussen van het openbaar vervoer tijdens deze periode door het werk te laten rijden. Als dat niet het geval zou zijn, zou er wellicht veel meer vooruitgang zijn geboekt. Het BIZ Centrum Velp vraagt echter wel aan de gemeente meer te doen aan de bewegwijzering richting het centrum en ook andere routes aan te wijzen die naar het centrum leiden. Zo wordt de inzet van lichtkranten en opvallende borden voorgesteld. Vooral de omleidingsroute vanuit Arnhem, via Presikhaaf, naar Velp moet veel meer aandacht krijgen. De toegang tot het centrum via de Larensteinselaan, de Noorder Parallelweg en de Ommershofselaan wordt in de huidige situatie niet gebruikt. Daardoor wordt de route naar het centrum via de Waterstraat en de President Kennedylaan onnodig lang.
Betere communicatie, aanduiding en versnelde uitvoering
Het bestuur van het BIZ Centrum Velp hoopt vurig op betere aanduidingen, een regelmatig terugkerende update van de ontwikkelingen in het werk in de media en op een versnelde uitvoering van de werkzaamheden. Weliswaar is onlangs een deel van de route geasfalteerd en zal fase
2 (Arnhemsestraatwegtussen Wilhelminastraat en Daalhuizerweg) en fase 3 (de rotonde) vermoedelijk eind april afgerond zijn, maar dan is de ellende nog niet voorbij. Ook zal de Arnhemsestraat tot aan het viaduct A12 van nieuwe riolering en asfalt moeten worden voorzien. De verwachting is dat de werkzaamheden en daarmee ook de belangrijkste route van en naar Velp nog tot aan de zomer zullen voortduren.
Het is twijfelachtig of ondernemend Velp het zo'n lange periode zonder toevoer van verkeer en dus van klanten kan stellen.
Lees ook: