Wethouder Dorus Klomberg gemeente Rheden aan het woord!

Foto: rheden.nieuws.nl

COLUMN – rheden.nieuws.nl heeft aan burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris, van gemeente Rheden gevraagd zich uit te laten over haar plannen voor het komende jaar. Wethouder Dorus Klomberg is de volgende.

Niet alleen geven wij u een kijkje in de plannen die de leden van B&W hebben in de politiek, maar geven u ook een persoonlijk kijkje in het leven van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris.

We doen dit door hen allen een 6-tal gelijke vragen te stellen en hun antwoorden te publiceren, wethouder Dorus Klomberg is de volgende.

Dorus Klomberg

  • Kort verhaaltje over uzelf met naam, leeftijd, politieke voorkeur, aantal jaren actief in de politiek, gezinssituatie, woonplaats, hobby’s

Ik ben Dorus Klomberg, 56 jaar en heb 2 kinderen. Vanaf 1994 woon ik in Velp. Sinds 2010 ben ik actief in de lokale politiek voor D66; eerst als raadslid en sinds mei van dit jaar als wethouder. Rheden is een prachtige gemeente en waarin ik veel fiets (MTB) en hardloop. Daarnaast loop ik graag een rondje 9 of 18 holes op de golfbaan.

  • Welke functie heeft u in het college en welke portefeuilles heeft u in uw werkpakket zitten en spreekt u het meest aan

Ik vind het belangrijk dat onze inwoners en ondernemers bewust worden en nadenken over hoe we Rheden duurzamer kunnen maken. Binnen het college breng ik dat aspect bij alle beslissingen onder de aandacht. Daarnaast heb ik financiën, bedrijfsvoering en handhaving in mijn portefeuille. Verder ben ik dorpswethouder voor Dieren.

  • Geef 2 goede eigenschappen en een minder goede eigenschap van uzelf

Vaak krijg ik te horen dat ik kalm en beheerst ben. Dat beschouw ik dan maar als een compliment. Verder wil ik altijd in beweging blijven en dan wel vooruit, want dan kom je verder. Doordat ik vaak veel dingen tegelijk wil doen, vergeet ik wel eens wat. Dat is minder leuk.

  • Wat zijn de doelen die u graag het komende jaar verwezenlijkt wil zien

Ik heb voor het komende jaar onder andere deze 2 doelen: bewustwording van klimaatverandering en wat we er zelf aan kunnen doen en zorgen voor een evenwichtige en sluitende begroting.

  • Wat zijn uw verwachtingen voor het komende jaar en hoe ziet u uzelf daarin passen

Het duurzaam handelen, zal vanzelfsprekender worden. Dat is niet alleen minder tegels op straat of meer zonnepanelen maar ook minder plastic, verantwoord consumeren en armoede bestrijden. Mijn rol zie ik dan het promoten van de zogenaamde Global Goals (17 door de VN geformuleerde duurzaamheidsdoelstellingen) in hele concrete lokale doelstellingen die de leefbaarheid vergroten. Ook ga ik binnenkort met mijn Klimaatkaravaan door de gemeente om verhalen op te halen over duurzaamheid.

  • Stukje eigen inbreng over bijvoorbeeld een interesse, een probleem dat u extra aandacht wil geven of een prachtig initiatief

Om de 17 Global Goals te promoten, zijn jongeren gevraagd om een 18e Global Goal te bedenken. Dit werd het mooie doel: ‘Deel en geef door’. Dit zegt precies waar het over gaat bij duurzaamheid: deel datgene wat je hebt zodat anderen er ook van kunnen genieten. We hoeven het dan niet 2 keer te maken. Mooi om te zien dat bij jongeren, waar we misschien van denken dat zij individualistisch zijn ingesteld, juist deze gedachte naar voren komt.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden