Fractievoorzitter Hendri Witteveen (ChristenUnie) aan het woord!

Foto: Hendri Witteveen (CU)

GEMEENTE RHEDEN – Nog niet zo lang geleden heeft rheden.nieuws.nl het College van B&W van de gemeente gevraagd zich aan haar lezers voor te stellen. Nu zijn de fractievoorzitters van de 8 actieve partijen van de gemeente aan de beurt. Vandaag is dat Hendri Witteveen van de ChristenUnie.

We hebben aan alle fractievoorzitters gevraagd zich uit te laten over hun plannen voor het komende jaar. Niet alleen geven wij u een kijkje in de plannen maar geven u ook een persoonlijk kijkje in het leven van de fractievoorzitters van de verschillende partijen.

Kort verhaaltje over uzelf met naam, leeftijd, politieke voorkeur, aantal jaren actief, gezinssituatie, woonplaats, hobby’s.

Ik ben 61 jaar, getrouwd met Greet en inmiddels 15 jaar raadslid. Greet en ik hebben 4 kinderen en 5 kleinkinderen en we wonen in Dieren. Dat is een ideaal startpunt om het bos in te rennen, alleen of met de atletiekvereniging. Ik voel me gelukkig als ik loop of fiets, misschien juist omdat ik verder zoveel zit.

De ChristenUnie is mijn partij omdat we ons geloof in God als inspiratiebron delen. Dat motiveert ons tot inzet voor alle inwoners. We verwachten het niet in de 1e plaats van de overheid of de vrije markt. We denken dat ieder mens en iedere organisatie de ruimte moet krijgen om eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Daarbij moet de overheid het zwakke beschermen, zowel mens als natuur. Deze gedeelde idealen spreken mij aan.

Waarom heeft u gekozen voor een functie in de Rhedense politiek en wat wilt u daarmee bereiken?

Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor mijn omgeving, in de eerste plaats in de gemeente Rheden.

Geef 2 goede eigenschappen en één minder goede eigenschap van uzelf.

Ik ben gericht op samenwerking en sta open voor meningen en belangen van anderen. Een slechte eigenschap is dat ik moeite heb namen en zelfs gezichten te onthouden (en vergaderingen rond etenstijd vergeet).

Heeft u naast het fractievoorzitterschap nog een andere baan in het bedrijfsleven en zo ja welke en hoe combineert u deze met elkaar?

Naast raadslid ben ik bijna fulltime beleidsadviseur bij Waterschap Rijn en IJssel. Ik vind het leerzaam om zowel door de ambtelijke als bestuurlijke bril naar vraagstukken te kijken. Al met al vraagt het wel veel tijd. Zolang ik regelmatig kan sporten, is het vol te houden.

Hoe denkt u dat de inwoners van gemeente Rheden meer betrokken kunnen worden bij de politiek en wat is uw aandeel daarin?

De samenleving komt er (gelukkig) steeds meer achter dat de gemeente niet alle problemen van inwoners op kan lossen. Ik denk daarbij aan armoede, eenzaamheid, milieuvervuiling en nieuwe energievoorzieningen. Inwoners, bedrijven, organisaties en gemeente zullen dat samen moeten doen. Dat vraagt van de gemeente een totaal andere houding: minder zelf doen en meer reageren op wat inwoners willen doen en dat mogelijk maken. Ik zie mooie voorbeelden. Ik zie ook dat het in andere gevallen moeilijk is. Daar moeten we als raadsleden ook actief in meewerken.

Wat zijn uw verwachtingen voor de komende jaren en hoe ziet u zichzelf en uw partij daarin passen?

Als ChristenUnie zitten we wel in de coalitie, maar hebben geen eigen wethouder. We hebben goede afspraken kunnen maken over de aanpak van armoede, eenzaamheid, duurzame energie en meer. De fractie ziet toe op de uitvoering, werkt aan goede relaties en staat open voor initiatieven. De fractie bestaat naast mij uit Berta Koolstra en Jan Stehouwer als raadsvolgers.

Stukje eigen inbreng over bijvoorbeeld een interesse, hobby, een probleem dat u extra aandacht wil geven, een prachtig initiatief, etc, etc. 

Stichting Het Werk(t) in Spankeren vind ik een aansprekend voorbeeld van een mooi initiatief. René Hoevers helpt hier met vrijwilligers jongvolwassenen aan werk. Ze maken mooie producten van vooral steigerhout. De deelnemers kunnen zich hier ontwikkelen.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden