GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – Afgelopen weekend 14 en 15 september 2019 was het weer tijd voor de
Open Monumenten Dagen. Één van onze fotografen is weer op pad gegaan en heeft een keuze gemaakt uit 25 van de meer dan 50 te bezoeken ‘Plekken van plezier’ en deze bezocht.
Mogelijk zitten er nog monumenten bij die u niet bezocht heeft. Kijk ook:
https://www.youtube.com/watch?v=_6ABrRVjzck .
Velp
Velp Villa Daalhuis, Arnhemsestraatweg 37
Helft van dubbele villa aan de Arnhemsestraatweg. De twee panden werden rond 1885 gebouwd in een rijke eclectische stijl. De stucdecoraties hebben Lodewijk XV kenmerken. Alle gevels zijn wit bepleisterd en rijk gedetailleerd. Rond het dubbele pand bevindt zich een grote tuin, met onder meer esdoorns en acacia’s. Activiteit: Daalhuis is tijdens de openstelling ingericht als galerie met moderne schilderkunst, design- en vintage decoratie. In de parkachtige tuin is een tijdelijke theeschenkerij ingericht. Open: zaterdag en zondag 10.00-17.00 uur.
Kwekerij Overhagen Biljoen 6
Het gebied ‘Overhagen’ maakt deel uit van het landgoed Biljoen. Sinds 1937 is binnen de voormalige gracht een kwekerij gevestigd. Dit historische terrein wordt opnieuw ingericht als kwekerij met kassen, modeltuinen, pluktuin en woonhuis en kantoor. Activiteit: Wandelen en voortgang met betrekking tot de herinrichting van dichtbij te bekijken. Open: zaterdag 10.00 -17.00 uur.
Kasteel Biljoen Biljoen 1
Biljoen dateert uit 1530. Sinds 2008 is het landgoed in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen. Sinds de restauratie in 2013 wordt het kasteel weer bewoond, zoals de laatste particuliere eigenaar voorschreef. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kunt u in de kamers kijken. Er worden geen rondleidingen gegeven. Wel zijn medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen aanwezig om toelichting te geven.
Praktische informatie: Om de 20 minuten kan een groep van maximaal 25 personen het kasteel in (brandweervoorschriften). Tijdtickets voor bezoek zijn alleen op de dag zelf vanaf 9.30 uur verkrijgbaar in het koetshuis bij het kasteel. Auto’s s.v.p. parkeren bij station Velp. Fotograferen in het kasteel is niet toegestaan! Open: zaterdag 10.00-17.00 uur. (Laatste toegang om 16.00 uur.)
Voormalig Café Laros Jeruzalem 23
De van oorsprong 19e eeuwse uitspanning kreeg in 1893 zijn huidige vorm. In de gelagkamer met veranda is het interieur, met porseleinen Art Nouveau tap, ongewijzigd. De tap gaat open met bier van een sociale bierbrouwer uit Dieren: Romondt. Er zijn ook andere dranken te krijgen. Activiteit: Hopelijk is de restauratie van het theehuis in de tuin afgerond, zodat het met muzikale omlijsting onthuld kan worden. Open: zaterdag 13.00-18.00 uur.
Voormalige Melkfabriek & Modelhoeve Rozendaal Bosweg 1a
Omstreeks 1908 richtte Baron van Pallandt van Rosendael met enige compagnons de N.V. ‘Modelhoeve Rozendaal’ op. De hoeve is nu Bosweg 1. Het nabijgelegen weiland is tegenwoordig het burgermeester Brandtplein. De hele wijk werd vernoemd naar de Modelhoeve. Net als tegenwoordig op het Brandtplein werden daar vroeger al Koninginnefeesten gevierd. Het pand heeft een rijke geschiedenis. Open: zondag 10.00-17.00 uur.
De Dingenfabriek Bergweg 24a
Rond 1900 was hier een slepersbedrijf met trekpaarden gevestigd. Op de bovenverdieping is nu een B&B en beneden een plek voor kleinschalige culturele evenementen. Een expositie belicht het thema ‘Plekken van plezier’ vanuit een Velps gezichtspunt, met extra aandacht voor wat verdwenen is. Activiteit: Op zondag om 14.00 en 16.00 uur neemt eigenaar Gerrit van Middelkoop u mee op een virtuele dagtrip door Velp langs 14 verdwenen -en vaak vergetenplekken van plezier. Herinneringen worden opgehaald met hulp van fotoprints, maquettes en projecties. Zie
www.dedingenfabriek.nl Open: zondag 11.00 -17.00 uur.
Kijk voor foto's op:
De Tuin van Sjef Boulevard 33b
Middenin Velp, een beetje verstopt tussen de huizen, ligt een bijzondere tuin van 900 m2: de Tuin van Sjef. Sjef van der Molen, beeldend kunstenaar en natuurkenner, is in 2014 overleden. Hij had in 30 jaar – met niveauverschillen, puinhellingen en diverse vijvers – leefgebieden geschapen voor heel veel organismen. Er komen (wilde) planten voor die elders in Nederland zeldzaam zijn, maar zich hier goed handhaven en zich zelfs voortplanten. Ook vlinders, amfibieën en slakken voelen zich thuis in deze tuin. Activiteit: Om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur zijn er rondleidingen door florakenners Nigel Harle en Cor van Hoften. Er is muziek van Gerda Reijnders en Joost Kemmink. Binnen kunt u kijken naar de documentaire over Sjef door Bas Krijgsman. Er is een expositie van bijzondere vondsten, zoals schelpen, schedels, stenen. Open: zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.
Voormalige Buitenplaats Rozenhagen Rozenhagelaan 18a
Omstreeks 1885 is ‘Rozenhagen’ aangelegd op bouwland tussen de spoorlijn en de weg van Arnhem naar Zutphen. Er verrees een villa met een tuinmanswoning, in een Engelse landschapstuin met wandelpaden. Rond 1935 is het landgoed gesplitst. Het deel van de tuin met de vijver is te bezichtigen. De wandelpaden en vele oude bomen zijn bewaard gebleven. Van het afgesplitste deel met de (nieuwe) villa is de tuin te bezichtigen, met uitzicht op de westzijde van de villa. Activiteit: In de tuin is een expositie van beelden van Yvon van Wordragen. Open: zondag 11.00-17.00 uur. Toegang via het paadje langs het spoor met als adres Rozenhagelaan 18.
Villa’s Rozendaalselaan 51 / 55 / 57
Deze huizen zijn in 1905-1908 gebouwd door architect Klaas van Rijsse en ze geven een goed voorbeeld van de overgangsarchitectuur. Er zijn nog veel oorspronkelijke elementen aanwezig in het interieur, waaronder kathedraalglas, glas-in-loodramen, ajourwerk en Jugendstil/Art Nouveau motieven. Activiteit: Op gezette tijden is er de toneelvoorstelling ‘Plekken van plezier’.
Dr. A. van Voorthuijsenschool Schoolstraat 12
De voormalige Van Voorthuijsenschool II uit 1906-1907 is een, voor Gelderland zeldzaam, voorbeeld van een dorpsschool uit de vroege 20e eeuw. Er zijn oude schoolboekjes en wat oude klassenfoto’s te zien. Dus: kom, liefst met oude foto’s, want veel Velpenaren hebben hier op school gezeten. De school is nog steeds in gebruik bij Atelier Creso. Zie www.ateliercreso.nl Activiteit: Atelier Creso heeft een van de lokalen ingericht in oude sfeer. Ook is er open dag met informatie over creatieve teken- en schildercursussen voor kinderen en volwassenen. Open: zondag 10.00-17.00 uur.
Rheden
Muziektent koek Havelandseweg/Veerweg
Het verhaal van de Rhedense Muziektent begon in juni 1923, toen twee inwoners van het dorp Rheden bij de Gemeente Rheden een vergunning aanvroegen voor de bouw van een muziektent bij het Rhedense Veerhuis. Dat lukte niet. Hierna probeerden B. Zadelhoff, H. de Vries en C.R.W.J. Menthen het in 1924 opnieuw, met een plek in het dorp in gedachten. Ze kregen hun vergunning, maar het werd de hoek Havelandseweg-Veerweg, aan de industriekant van het dorp, waar weinig huizen stonden. Op 20 juni 1927 werd de muziektent in gebruik genomen. De tent bestaat uit een zeshoekig bakstenen basement met een houten opbouw. Het dak wordt bekroond met een bol, waarop een engeltje met bazuin. Activiteiten: ‘Muziek in de Tent’. Om 14.00 – 17.00 uur muzikaal optreden van de oer-Rhedense band Savage Revival, opgericht in 1963. Met veel klassiekers, zoals The Shadows, Buddy Holly, Elvis Presley, The Kinks, etc. In de pauzes zullen leden van het Rhedens Fanfare Corps, opgericht in 1896, muziek ten gehore brengen. Er is een kleine tentoonstelling van Ale Hartgers over deze bijzondere muziektent. Open: zaterdag 14.00-17.00 uur.
Dieren
De Dierense Sluis Kattenberg
De Dierense Sluis verbindt het Apeldoorns Kanaal met de IJssel. In 1865 werd op deze plek een drietrapssluis gebouwd om het grote hoogteverschil van bijna 10 meter te overbruggen. Geleidelijk werden de schepen groter; daarom is de sluis in 1958 vervangen door de huidige sluis. Sinds de jaren zeventig is er geen scheepvaart meer op het Apeldoorns Kanaal en de sluis raakte in verval. Belangstellenden hebben aandacht gevraagd van waterschap en overheden en nu zijn er gesprekken gaande om de sluis en het terrein in oude glorie te herstellen. Activiteiten: Er is voorlichting over de sluis en voor het eerst in jaren ligt er een boot in de sluis. Scouting Dieren en duikverenigingen geven demonstraties en het publiek kan het water op. Open: zondag 11.00-17.00 uur.
Carolinapark en Oranjerie ingang aan de Hogestraat en Prinsenstraat
Het Carolinapark is een van de oudste buitenplaatsen op de Veluwezoom. Het heeft een laat 19e eeuws karakter met een prachtig oud bomenbestand. Het park behoorde bij het naastgelegen huis, dat sinds midden vorige eeuw in gebruik is bij de politie. De voormalige Oranjerie is ingericht als petit café. Activiteit: de Oranjerie is geopend, zondagmiddag is er live muziek van 15.00- 18.15 uur. Open: zaterdag 10.00-18.00 uur en zondag 10.00-20.00 uur.
Villa Schoonoord Hogestraat 2
Op deze locatie stond eerder een boerderij waarvan alleen een schuur nog bewaard is gebleven. Villa Schoonoord werd gebouwd in 1899 in neorenaissance stijl. De villa diende als pension. In de Hogestraat waren eind 19e eeuw verschillende hotels en pensions in bedrijf. Het pand heeft rondom de hele gevel een geprofileerde kroonlijst. In het interieur zijn onder andere het trappenhuis en de tocht pui in de hal in oude stijl bewaard gebleven. De hal is versierd met decoratieve schilderingen en wordt verwarmd door een fraai bewerkte radiator uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De huidige bewoners restaureren momenteel het pand. Een groot deel is al gereed. Activiteiten: De villa is voor een deel opengesteld voor publiek. In het gedeelte van de oude boerderij is een kleine expositie van foto’s en documenten uit vroeger tijden. Open: zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Laag-Soeren
Voormalig Pension Veluweoord, Gerbrands en Kastanje-oord
De voormalige pensions Kastanje-oord, Veluweoord, Beukenhof en Gerbrands zijn opgenomen in de fietsroute, die u bij de Priesnitzhoeve en de Hervormde Kerk kunt krijgen.
Landgoed Laag-Soeren Badhuislaan 15
In 1850 begon Jut van Breukelerwaard hier het eerste kuuroord van Nederland. Nadien had het diverse eigenaren en tegenwoordig is het een appartementencomplex. Dit jaar besteden we bijzondere aandacht aan de tijd na de 2e Wereldoorlog, toen het een vakantieoord van de Amsterdamse Bank was: een tijd van gezelligheid en veel plezier. Open: zondag van 11.00-16.00 uur.
Hervormde Kerk Eerbeekseweg 3
Het kerkje is gebouwd in 1935 en werd vroeger Heidekapel genoemd. In 2015 zijn de toren, bol en wijzerplaat gerestaureerd. Ook hier kunt u starten met de fietsroute. Activiteit: expositie met medewerking van het Soerens Archief. Open: zondag van 11.00-16.00 uur.
Priesnitzhoeve Priesnitzlaan 23
Sinds 2015 is de Priesnitzhoeve een uitspanning. Vanwege het monumentale karakter van de hoeve is het schuur dak belegd met zonnepaneel-pannen. U kunt hier starten voor de fietsroute of op de paardentram stappen. In de stal is er een demonstratie vilten. Vlakbij de hoeve staat ook het Priesnitzmonument. Open: zondag van 11.00-16.00 uur.
Spankeren
Petruskerk Kerkweg 2 Spankeren
SPANKEREN - Het thema ‘Plekken van plezier’ krijgt hier vorm in een doorlopende presentatie en een korte film met plaatsen en activiteiten van plezier en vermaak. In het filmpje is de speeltuin bij ‘De Luchte’ in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw te zien. De Open Monumentendagen worden in Spankeren gecombineerd met activiteiten van de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal. Die organiseert ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan in alle dorpen van Rheden en Rozendaal cultuurhistorische weekenden. In dat kader is in Spankeren een expositie over het dorp tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dankzij de beschrijvingen van de Zutphense predikant Willem Baudartius is er veel bekend. Er is een historische wandeling langs acht bijzondere graven op het kerkhof van de Petruskerk. Voor deze gelegenheid is de grafkelder van de ‘Gelderse Toren’ in de kerk geopend. Activiteit: historische wandeling langs graven, zondagmiddag 13.00 uur. Open: zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur.
Rozendaal
Rozenhof, Rosendaalselaan 26 Rozendaal
Het voorname huis Rozenhof is in 1862 gebouwd voor rentmeester Otto Kets. Het heette toen Molenzigt. Niet veel later begon Otto een leerlooierij op de plek van die papiermolen aan de beek. De gevel van Rozenhof is later ingrijpend gewijzigd. Het huis is omringd door een fraaie, afwisselende tuin met oude bomen. Open: tuin, zondag 10.00-17.00 uur.
Torckschool Rosendaalselaan 3 Rozendaal
De oude dorpsschool is in 1842 in het beekdal gebouwd door de kasteelheer, baron Torck. In 1900 is het gebouw uitgebreid en van een topgevel voorzien. Eén lokaal wordt al jaren gebruikt door de Koninklijke Rosendaalse Kapel. Activiteit: In een van de twee lokalen is een tentoonstelling over de geschiedenis van de school, vaak een plek van plezier, maar niet voor iedereen. Open: zaterdag 11.00-17.00 uur.
Kwekerij Rosendaal Rosendaalselaan, ten noorden van nr. 7 Rozendaal
Ten noorden van Rosendaalselaan 7 ligt het terrein van kwekerij Rosendaal. Hier heeft vroeger de molen De Hollander gestaan. De molenvijver met bruggetje en de ‘waterval’ die het rad aandreef, zijn aan de noordzijde nog te zien. Er is tegenwoordig een bescheiden pluktuin. Open: zaterdag 10.00-17.00 uur.
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .