Fractievoorzitter Marleen Noorland (PvdA) aan het woord!

Foto: Marleen Noorland (PvdA)

GEMEENTE RHEDEN – Nog niet zo lang geleden heeft rheden.nieuws.nl het College van B&W van de gemeente gevraagd zich aan haar lezers voor te stellen. Nu zijn de fractievoorzitters van de 8 actieve partijen van de gemeente aan de beurt. Vandaag is dat Marleen Noorland van de PvdA.

We hebben aan alle fractievoorzitters gevraagd zich uit te laten over hun plannen voor het komende jaar. Niet alleen geven wij u een kijkje in de plannen maar geven u ook een persoonlijk kijkje in het leven van de fractievoorzitters van de verschillende partijen.

Kort verhaaltje over uzelf met naam, leeftijd, politieke voorkeur, aantal jaren actief, gezinssituatie, woonplaats, hobby’s.

Mijn naam is Marleen Noorland, 58 jaar jong, geboren en getogen in Rotterdam en sinds 1996 woonachtig in het mooie dorp Rheden samen met echtgenoot Jos. Na de verkiezingen in maart kwam ik in de gemeenteraad en werd ik fractievoorzitter voor de PvdA, een hele eer!

Waarom heeft u gekozen voor een functie in de Rhedense politiek en wat wilt u daarmee bereiken?

PvdA staat voor mij heel kort en goed voor eerlijk delen. Dat begint bij mij altijd met luisteren naar een ander. Voor mij is belangrijk dat alle zaken die we doen binnen de gemeenteraad, begrijpelijk en duidelijk zijn voor de inwoners van de gemeente. Daarom is het belangrijk dat niet alles zich op het gemeentehuis afspeelt, maar dat inwoners mij (onze fractie) zoveel mogelijk buiten het gemeentehuis zien. Deze functie in de gemeenteraad heb ik niet zelf gekozen, daarvoor heb je kiezers. En daar moet je wel contact mee houden. Een uitdaging naast al het werk dat in de gemeenteraad op je af komt. Soms ben ik wel 4 avonden achter elkaar op pad.

Geef 2 goede eigenschappen en één minder goede eigenschap van uzelf.

Niettemin een hele belangrijke uitdaging die past bij mijn eigenschappen: ik ben een goede organisator en kan goed luisteren.  Waar ik wel vaak naar moet zoeken is ‘een onsje meer geduld’.

Heeft u naast het fractievoorzitterschap nog een andere baan in het bedrijfsleven en zo ja welke en hoe combineert u deze met elkaar?

Naast het werk voor de gemeenteraad ben ik ZZP-er en werk ik voor MBO-opleidingen in zorg en welzijn door stagiaires te begeleiden, praktijkexamens en assessments af te nemen, examens te schrijven, onderwijs modules te schrijven, kortom, voldoende werk. De combinatie van deze 2 functies wordt helemaal compleet met een 3e, in dit geval vrijwillige, functie. Dat is het werk als voorzitter van het Rhedens Maal. Tegenwoordig ben ik ook wel eens kok en dat is een compleet andere wereld, koken voor 50 gasten.

Hoe denkt u dat de inwoners van gemeente Rheden meer betrokken kunnen worden bij de politiek en wat is uw aandeel daarin?

Het betrekken van inwoners bij de politiek is wat mij betreft een wisselwerking: ik hoor helaas veel om me heen dat “de gemeente” niet betrouwbaar is. Dat trek ik me persoonlijk aan. Ik vind het zelf niet van deze tijd dat je niets van je laat horen als inwoners vragen hebben. Natuurlijk ga je op uitnodigingen in als er buurt of wijk bijeenkomsten zijn. Uitgangspunt bij deze ontmoetingen i , heel ouderwets, wederzijds respect. Als een gesprek start met het toewensen van allerlei ziektes, dan haak ik toch echt af!

Wat zijn uw verwachtingen voor de komende jaren en hoe ziet u zichzelf en uw partij daarin passen?

We hebben nogal wat te doen rond onze klimaat doelstellingen. Ik vind dat we deze doelstellingen voor iedereen beschikbaar moeten kunnen maken. Het gaat er niet om, of je een elektrische auto kunt kopen of een windmolen in je achtertuin neemt. Het gaat echt om alle kleine beetjes helpen, waarbij een bedrijf als de gemeente het goede voorbeeld geeft. De PvdA is heel attent op woningisolatie, op klimaat aanpassingen in scholen en verzorgings- en verpleeghuizen. Daar gaan we dus goed op letten. En verder vinden we alle ontwikkelingen in de zorg van groot belang.

Stukje eigen inbreng over bijvoorbeeld een interesse, hobby, een probleem dat u extra aandacht wil geven, een prachtig initiatief, etc, etc. 

Het Rhedens Maal is voor mij een mooi voorbeeld van hoe we met elkaar de komende jaren verder kunnen: eens in de week komen onze gasten, veelal ouderen, bij elkaar en gebruiken een warme maaltijd, waarbij tussen voor- en hoofdgerecht de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en er warme belangstelling is voor het wel en wee van elkaar. Vrijwilligers ondersteunen van alles: tafel dekken, uitserveren, opruimen, afwassen: fantastisch! Gasten worden gemist als ze er niet zijn, dat is een goede zaak. Tussen hoofd- en nagerecht wordt er alweer reikhalzend uitgekeken naar een volgende week, afspraken gemaakt, plekjes gereserveerd. Door het werk van al die vrijwilligers en het samen eten van de gasten is dit een mooi initiatief en daarom heeft de gemeente ook gezegd, dat gaan we ondersteunen. Zonder gasten geen Rhedens maal, zonder vrijwilligers geen Rhedens maal: we zijn er voor en door elkaar.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden