Ongerustheid over verkoop van woningen van Vivare aan Soros

Foto: Steve Snodgrass via Foter.com / CC BY

VELP/DIEREN – Er zijn grote zorgen over de overname voor sociale woningen binnen de gemeente. Vivare is voornemens een aantal woningen te verkopen aan de commerciële multimiljardair George Soros.

S. Hulsman, van bewonersvereniging in Dieren uit zijn zorgen in twee ingezonden brieven;

Vivare wil opnieuw huurwoningen verkopen (2)
Vorige week schreef al ik al een stuk in de Regiobode dat Vivare opnieuw huurwoningen wil verkopen. Het gaat op 4 appartementencomplexen op de Meidoornlaan en Iepenhof in Dieren. Nu is ons ter ore gekomen dat de Autoriteit Woning Corporaties, ondanks een negatief advies van de huurdersvereniging, toestemming heeft gegeven voor de verkoop van deze huurwoningen.

Volgens de huurdersvereniging heeft de verkoop wel degelijk gevolgen voor nu of in de toekomst. Van Vivare hebben wij tot heden niets meer gehoord maar dat is voor ons geen verrassing. Open en eerlijk zijn ze afgelopen jaar nooit geweest, ook al beweren zij in een beknopte en onpersoonlijke brief wat anders.

Gek genoeg weet de VVE al wel welke investeerder nieuwe eigenaar van de huurwoningen wordt. Zoals al door ons vermoed wordt dit “Quantum Strategic Partners” (QSP) met als eigenaar de miljardair George Soros”. Deze firma heeft een kantoor in “notabene” Amsterdam!! Wij hebben 6 weken de tijd om te protesteren maar of dit nog zin heeft?

Wat er nu gaat gebeuren is voor ons dus een grote vraag: gaan de huren omhoog (vrije sector!), wat gebeurd er met onze meet-tijd, worden de woningen nu wel opgeknapt, etc.?

Bij research op internet ben ik op veel negatieve berichten gestuit bij eerdere verkopen door Vivare aan QSP, zoals:
De voorzitter van huurdersvereniging Twee Stromenland (Westervoort): Wij als huurdersvereniging zijn nauw betrokken geweest bij de verkoop van deze woningen.

Laat duidelijk zijn dat wij nooit voorstander zijn geweest van deze verkoop, maar we zijn wel uiteindelijk akkoord gegaan. Dit kwam omdat er een aantal toezeggingen gedaan zijn door de betrokken partijen. Maar als we het weer over mochten doen, zouden we pertinent niet meer akkoord gaan. De overdracht zelf ging gepaard met zeer povere brieven naar de betreffende bewoners, bij het asociale af. Er is geen enkele nazorg door Vivare, hoewel we daar wel nadrukkelijk om hebben gevraagd.

Beleggers die corporatiewoningen in handen krijgen moeten zich ook houden aan het huurpuntensysteem. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat zij veel vaker de maximumprijs vragen, hun sociale huurwoningen zouden 10 procent duurder zijn dan die van corporaties terwijl ze kwalitief gemiddeld slechter zijn.

En waar corporaties de huur gemiddeld maximaal met 1 procent en de inflatie verhogen, mogen beleggers dat met 2,5 procent en de geldontwaarding. Het staat ze vrij om de woningen te verkopen en ze bepalen zelf aan wie ze een woning verhuren.

Soros heeft een eigen Rabobankrekening geopend voor de huur, maar het onderhoud is uitbesteed aan een Amsterdamse vastgoedbeheerder. Een lekkende kraan die bij Vivare drie tot vier dagen duurde om te maken, is nu drie tot vier weken geworden.

Wij (bewoners) zijn niet blij met deze ontwikkeling en zullen er alles aan doen om de verkoop alsnog tegen te gaan!

Ingezonden brief 1:

Vivare wil huurwoningen op de Meidoornlaan en Iepenhof verkopen aan een investeerder. Het gaat hierbij om 4 appartementencomplexen met totaal 44 woningen waarvan een deel huur en een deel koop is. In 2009 is de afspraak gemaakt dat alle vrijkomende huurwoningen worden verkocht via ABC makelaardij in Arnhem zodat alle complexen onder één VVE vallen. Dit is overigens een gezonde VVE.

De toenmalige bewoners hebben de woning van Vivare kunnen kopen. Een aantal heeft dit ook gedaan. Men kon ook gehuurd blijven zitten, allemaal geen probleem. Vivare wijkt nu echter af van de gemaakte afspraak en is al meer dan een jaar bezig om de verkoop met de investeerder af te ronden!

In deze periode zijn zowel de huurders, huiseigenaren alsmede de VVE nooit geïnformeerd! Op mijn verzoek is er afgelopen week uiteindelijk toch een schrijven door Vivare verstuurd om onrust te voorkomen.

In deze brief staat vermeld dat er weinig veranderd en dat de nieuwe eigenaar moet voldoen aan de woningwet. Maar wat is weinig en wat wil deze investeerder? Welke investeerder het is wil Vivare niet zeggen.

In 2016 zijn er door Vivare reeds 600 woningen verkocht aan “Quantum Strategic Partners” met als eigenaar de miljardair George Soros en het vermoeden is dat dit nu weer het geval is.

Wij hopen van niet gezien research op internet al aangeeft dat dit een persoon is met een niet al te beste geschiedenis en andere huurders negatieve gevoelens hebben na de verkoop. Maar zoals gezegd wij weten tot heden niet welke investeerder het wordt en kunnen niet op de zaak vooruit lopen.

Dan staat er in de regiobode ook nog eens prachtig verhaal hoe goed Vivare wel niet bezig is en er nauwelijks huurverhogingen zijn gepland voor 2017. Ze vertellen echter niet dat zij opnieuw huurwoningen wil verkopen en dus niet alleen een hoop geld opstrijkt maar ook de betreffende bewoners slecht informeert en hierdoor een boel onrust in de wijk ontstaat.

Bij de woningen op de Meidoornlaan en Iepenhof is binnen al jaren geen onderhoud gedaan: oa. oude keuken, oud toilet en oude douche.

Waarschijnlijk heeft Vivare dus al langer het plan deze huurwoningen te verkopen. Of de betreffende huurwoningen door de investeerder opgeknapt gaan worden en of de huidige bewoners dan meer huur moeten betalen is dus de vraag! Een investeerder koopt ons inziens om geld te verdienen! Wij als bewoners zijn het er in ieder geval niet me eens en laten het er zeker niet bij zitten!”

Einde ingezonden brieven S. van Hulsman

Berichten over de zorgen rond deze ontwikkelingen kunt u later lezen op rheden.nieuws.nl en andere media. 

Eerdere berichten:

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen