Sociale Woningbouwwoningen Dr. Van Voorthuijsenstraat Velp toch verkocht

Foto: rheden.nieuws.nl, Theo Jansen

VELP – Na twee jaar lang actievoeren tegen de verkoop van 36 appartementen aan de van Voorthuijsenstraat in Velp, is het nu toch een feit, maar liefst 75 sociale woningbouwwoningen zijn toch verkocht aan het Hedgefund van George Soros.

Ondanks alle acties en bezwaren, hebben woningbouwvereniging Vivare en gemeente Rheden toch besloten tot de verkoop van deze sociale woningbouwwoningen.

Onderstaande tekst kregen wij van de bewonerscommissie van de Dr. Van Voorthuijsenstraat

Voor ons komt nu twee jaar actievoeren ten einde, begonnen in april 2015….

Op 27 september 2017 kwam het trieste bericht dat onze appartementen, met de nummers 46 t/m 116, nu definitief zijn verkocht. Niet alleen de onze, maar ook sociale huurwoningen in de Meidoornlaan en Iepenhof te Dieren, waar veel senioren wonen. In totaal gaat het om 75 woningen. Onze bezwaarschriften (gekoppeld aan die van de Huurdersvereniging Rheden) aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn nog door ons toegelicht op 13 september 2017, tijdens een hoorzitting van de Autoriteit Woningcorporaties.

De HVR, heeft ook toen weer als een leeuw gevochten voor ons en lichtte haar bezwaarschrift toen toe. En ook wij hebben ons in twee uitgebreide toelichtingen en emotioneel betoog laten horen.

Dus… de goedkope sociale woningbouw in Velp en Dieren gaat er nu weer verder aan. De verkochte woningen gaan over in handen van George Soros, via zijn Hedgefund Quantum Strategic Partner (QSP) met Hoen Vastgoedbeheer te Amsterdam als uitvoerder.

Aanvechtbare studie uit 2013

Het is voor ons triest te merken hoe de Autoriteit Woningcorporaties het standpunt van Vivare en dat van de Gemeente Rheden volgt in zijn beschikking. Dus voortdurend teruggrijpt naar een studie van 2013 over afnemende behoefte aan klasse 1A-woningen tot aan 2030. Die studie is zeer aanvechtbaar, iets wat de HVR en wij in ons bezwaarschrift telkens hebben onderstreept, in 2015 en ook in dat van 2017. Ook vindt de AW dat de belangen van de huurders voldoende gewaarborgd zijn, iets wat pertinent onwaar is, zeker sinds de wet passend toewijzen van kracht is (2016).

Vrijwel geen kans van slagen

Wij hebben begrepen van de HVR, die contact heeft gehad met de plaatselijke SP en de landelijke Woonbond, dat de kans om verder in beroep te gaan tegen de uitspraak van de AW, vrijwel geen kans van slagen zal geven, ook al geeft de AW nog een termijn voor beroep aan van zes weken vanaf 27 september 2017. Het zou een gang naar de rechter betekenen.

Al onderzoeken wij nog een en ander aan laatste mogelijkheden en zijn we met achterhoedegevechten bezig, het zal waarschijnlijk weinig meer baten. Wij kunnen tal van argumenten aanvoeren tegen de redeneertrant van de AW, waren dus ook geschokt hoe ons dit werd afgeraden als niet haalbaar. Maar natuurlijk zijn we zo onderhand ook moe en murw na twee jaar vechten voor behoud van onze appartementen. We zijn daar immers in april 2015 mee begonnen.

Verkocht worden aan een commerciële verhuurder

Toen bleek, nadat wij een paar maanden eerder de vrijwilligersprijs van de Gemeente Rheden en Vivare hadden gewonnen voor ons vrijwilligerswerk in en aan onze straat, dat Vivare al tijden bezig was, achter ons rug, 36 sociale huurwoningen te verkopen, waar voornamelijk mensen op bijstandsniveau wonen. Tja, je maakt je straat meer waard en dan word je verkocht aan een commerciële verhuurder die winst moet behalen over de ruggen van de allerarmsten. Wij pikten dit niet!

Acties!

Telkens hebben wij contact gezocht met de pers, organiseerden een politiek café, werden op Radio 1 geïnterviewd door Rob Oudkerk, speechten in de gemeenteraad, hielden handtekeningenacties, gingen wij naar de Tweede Kamer waar door de SP Kamervragen over onze straat stelde aan Minister Blok. Twee jaar is de koop uitgesteld. 601 sociale huurwoningen in de regio werden al wél verkocht….nu zijn wij aan de beurt…

Teleurgesteld

Wij zijn niet alleen teleurgesteld in de uitspraak, maar vooral over het gehele proces van besluitvorming bij onze verkoop, met als basis Vivare’s verouderde demografische studies die niemand checkte, de gemeente Rheden niet, de AW niet, Vivare zelf al helemaal niet. Wij zijn teleurgesteld in de AW die nu werkelijk vreemd argumenteert in haar beschikking: slordig, bijna niet onafhankelijk te noemen, niets van onze zinnige argumenten heel laat. Dat is natuurlijk een zeer zorgelijke ontwikkeling.

De allerzwaksten zijn nu het slachtoffer

Het is nu misgegaan, maar….hoezeer is daarmee niet een trend naar verdere verkoop van sociale woningbouw ingezet, in onze regio? Na zes jaar maximale huurverhoging mag Soros ons doorverkopen aan speculanten….. dat noemt men een duurzame lange termijninvestering, tegenwoordig! De allerzwaksten, de corebusiness van Vivare (bescherming van hen staat in hun statuten), zijn nu het slachtoffer. Wij houden ons hart vast voor de toekomst van het Nederlandse huurbeleid….

Documenten:

Lees ook:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen