Expositie Velps verenigingsleven vroeger en nu tijdens Dorpsfeest Velp

VELP – Het dorpsfeest in Velp op zondag 10 september wordt gehouden in het kader van ‘450 jaar gemeente Rheden’. Dan moet natuurlijk ook de geschiedenis van het dorp worden belicht. De organisatie koos voor een originele invalshoek: het verenigingsleven.

Anita Matser vergaarde de afgelopen maanden, samen met Klaas Eldering, heel veel foto’s, bekers, vaandels, medailles, kostuums en andere ‘spullen’ van Velpse verenigingen. In het Koetshuis van Kasteel Biljoen worden ze tijdens het dorpsfeest (en de twee weekeinden daarna) tentoongesteld.

80 Verenigingen

De eerste verrassing is het grote aantal verenigingen waarvan informatie is achterhaald: bijna 80. En dat blijken ze niet eens allemaal te zijn! Anita Matser: “In onze zoektocht naar bestaande en niet meer bestaande Velpse verenigingen zijn meer dan honderd verenigingen in beeld gekomen. Van ongeveer 70 is er op de tentoonstelling minimaal een foto te zien. De expositie geeft zo een mooi beeld van het Velp van vroeger én het Velp van nu.” Anita Matser en Klaas Eldering hebben zich ook verbaasd over de omvang van sommige verenigingen. Klaas: “In 1951 had je bijvoorbeeld een rooms-katholieke wandelclub met maar liefst 350 leden. Op dat aantal zou in deze tijd menige vereniging jaloers zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Expositie Velps Verenigingsleven toen en nu

Dat Anita Matser werd gevraagd de Velp-tentoonstelling in te richten is niet zo vreemd. Anita is een geboren en getogen Velpse, die alleen haar studietijd niet in Velp doorbracht. Bovendien heeft ze iets met geschiedenis. Naast haar eigen website over de historie van de wijk Daalhuizen (www.historievandaalhuizen.nl), schrijft ze artikelen voor Ambt & Heerlijkheid van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, (www.oudheidkundigekring.nl) en Erfgoed Rheden op de Kaart (www.rhedenopdekaart.nl).

Anita Matser:

“Ik vond het gelijk leuk om voor het dorpsfeest iets te doen met het verleden van Velp. De vraag was alleen: hoe? Eerst was er sprake van alleen een PowerPointpresentatie, maar dat vonden we toch te beperkt. Toen Klaas aanbood te helpen, hebben we het groter aangepakt en voor de verenigingsinsteek gekozen. Als we hadden geweten hoeveel werk we ons op de hals haalden zouden we het waarschijnlijk niet hebben gedaan, maar op een gegeven moment kun je niet meer terug. En we wilden ook niet meer terug. Er zijn zoveel leuke dingen op tafel gekomen.”

Dankzij de hulp van tientallen mensen van Velpse verenigingen en mensen die iets konden vertellen over verenigingen die allang ter ziele zijn, lukte het een unieke tentoonstelling samen te stellen. Ook van de alleroudste vereniging is iets te zien, de Geërfden van Velp, maar ook van de allerjongste, de deze zomer opgerichte vrouwenvoetbalclub SVO Pinkenberg. Een vereniging waarin de vrouwenafdelingen van de voetbalclubs VVO, DVOV en SC Veluwezoom samen zijn gegaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Expositie Velps Verenigingsleven toen en nu

Klaas Eldering:

“Superleuk natuurlijk. Maar ook een vereniging als Floralia boeit mij. Een vereniging die het opkweken van planten bevorderde onder de Velpse schooljeugd. Floralia bestaat al heel lang niet meer, maar hoe mooi is het dat we een foto van deze vereniging kunnen laten zien.”

Anita Matser heeft nog een ander voorbeeld. “Ergens bij iemand op zolder heeft een voormalig bestuurslid van de Landelijke Rijvereniging Velp en Omstreken een oude prijzenkast gevonden. Ze hebben de kast opgeknapt en samen hebben we de bekers opgepoetst. Die zijn dus ook te zien tijdens het dorpsfeest.”

Van lang niet alle verenigingen hebben ze materiaal kunnen vinden. Anita: “Van de afdeling Velp van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen bijvoorbeeld. Deels heeft dat ook met tijd te maken. Die is op een gegeven moment eindig en we zitten met de deadline. Op 10 september moet het allemaal zijn ingericht in het Koetshuis van Biljoen.”

Waar het Anita en Klaas om gaat, is dat bezoekers een beeld krijgen van het ‘Velpse verenigingsleven door de jaren heen’. Daar lijken ze goed in geslaagd, en dat vinden ze zelf ook.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Expositie Velps Verenigingsleven toen en nu

Anita: “We denken dat bezoekers van de tentoonstelling een gevoel krijgen van: jee, is dit allemaal in Velp en in Velp geweest? Als ‘Velpenees’ krijg je dan vanzelf een gevoel van trots. Wat een mooi dorp is dat waarin wij wonen. En dat we dan samen zo’n prachtig feest kunnen organiseren. Een feest dat bij ons als organisatie het begrip gemeenschapszin nieuw leven heeft ingeblazen. Gemeenschapszin waar in Velp eigenlijk altijd sprake van is geweest, en dat met dit feest hopelijk weer een nieuwe boost krijgt.”

Expositie Velps verenigingsleven vroeger en nu

De tentoonstelling ‘Velps verenigingsleven vroeger en nu’, is ingericht in het prachtige Koetshuis van Kasteel Biljoen tussen de oude paardenstallen en de koetsen. Iedereen kan tijdens het dorpsfeest op 10 september vrij in en uit lopen. De expositie is ook nog te bezichtigen in de weekeinden van 15, 16 en 17 september en 22, 23 en 24 september. Steeds van 14.00 tot 17.00 uur. Daarna gaan veel spullen terug naar de rechtmatige eigenaren. Een deel zal ook bewaard blijven in het Koetshuis van Biljoen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen