Baronnen en Markiezen op Dorpsfeest Velp

Foto: Marc Pluim

VELP – Verkleed als baronnen, graven en markiezen uit vroeger eeuwen, arriveren zondag 10 september om 12.00 uur de burgemeester, wethouders en de huidige bewoner van kasteel Biljoen met hun net zo bijzonder geklede echtgenotes(n) op de Van Spaenallee, de oprijlaan naar het Velpse kasteel. Ze worden daar ontvangen door de Schout van Velp in de persoon van Judit Wassing (zie foto).

Als voorzitter van het eeuwenoude instituut “De Geërfden van Velp” is zij bij uitstek degene die deze rol in dit jubileumjaar kan vervullen. Want ‘de Geërfden’ hadden zich al verenigd, vóórdat de gemeente Rheden – 450 jaar geleden – een dergelijke overeenkomst sloot met de 7 dorpen: Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag-Soeren.

Maar niet alleen deze prominente dames en heren komen verkleed. Tientallen Velpenaren en bezoekers uit andere dorpen hebben aangekondigd zich te hullen in eenvoudige of luxe kledij uit de afgelopen 450 jaar. Met hoofddeksels als hoge hoeden en boerenpetten en met gepoederde pruiken en fluwelen baretten.

Opening

Om 12.30 uur opent burgemeester Carol van Eert het Velpse Dorpsfeest, op een podium voor het  speciaal gemaakte en verrijdbare Gemeentehuisje in de Van Spaenallee.  Aansluitend begint het Vogelschieten op het feestterrein (weiland), waar ook een ouderwetse zweefmolen staat. Je kunt daar voor 1 euro een ritje maken. En verder is er van alles te eten en te drinken. Kun je korfballen, gratis ponyrijden en boerderijdieren knuffelen.

Gratis ijsje

In het Koetshuis van kasteel Biljoen is de tentoonstelling ‘Velps verenigingsleven vroeger en  nu’ ingericht. En vóór het kasteel zijn muziekoptredens van Harmonie Unisono uit Velp en de BigBand uit Dieren. Daar staat ook een ijscokar van IJssalon La Farfalla. Tegen inlevering van de speciaal gemaakte kleurplaat krijgen de kleine en grote kunstenaars een ijsje. Gratis. De kleurplaten zijn verspreid op alle Velpse en Rozendaalse basisscholen, het AZC, opvang Oekraïners en bij alle Verzorgingshuizen in Velp.

Friese paarden

Om 14.30 uur begint het Ringsteken, voorafgegaan door twee Friese sjezen met twee Friese paarden. De koetsier en dame zijn gekleed in oude Friese klederdracht. Behalve dat de Schutterskeizer van de gemeente Rheden een poging waagt om alle ringen aan zijn lans te steken, verdedigen de Schouten uit alle Rhedense dorpen (+ Rozendaal) de eer van hun dorp en strijden zeven Velpse verenigingen om begeerde geldprijzen voor hun club.

Guus Tangelder BigBand

De Geërfden van Velp bieden een prachtig slotconcert aan. De Guus Tangelder BigBand, vorige week nog spelend in Openluchttheater De Pinkenberg, treedt op vanaf 16.30 uur. Ze nemen maar liefst drie vermaarde solisten mee, zodat de organisatie rekent op een spetterend slot van een onvergetelijke dag. Want, zoals wethouder Ronald ter Hoeven kortgeleden opmerkte: ‘Zolang ik leef (57 jaar) is er nog nooit zo’n groots feest geweest in Velp.’

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen